A karitász fontosságára hívták fel a figyelmet az óvodások miséjén

Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva vasárnap minden magyarországi katolikus templomban az egyház karitatív és szociális szolgálatának javára gyűjtötték a perselyadományokat. A Szent Miklós-templomban az óvodások adták át a híveknek a megszentelt kenyeret, amellyel a segítségnyújtás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

A móravárosi Szent Kereszt-templomban és a felsővárosi Szent Miklós-templomban is Szent Erzsébet kenyereket osztottak a vasárnapi szentmisén Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepnapjához kötődően. Az egyházi hagyomány szerint a megáldott Szent Erzsébet kenyerek arra emlékeztetnek, hogy a karitász, vagyis a szeretetből fakadó cselekedet mindannyiunk kötelessége, hiszen az önzetlen, segítő, cselekvő szeretet nyelvét mindenki megérti. Erre adott példát Szent Erzsébet, aki a teljes vagyonát a szegények támogatására fordította.

Vasárnap a szegedi Szent Miklós-templomban az óvodások adták át a híveknek a megszentelt kenyeret, Felsővároson ugyanis minden hónap harmadik vasárnapján óvodás mise van. Így a liturgián a prédikáció helyett gyermekműsor volt, amelynek keretében a gyerekek verseikkel és énekeikkel Erzsébet életét idézték fel. Rámutattak arra, hogy milyen jóságos lány volt, azonban édesanyja, Zsófia nem nézte jó szemmel, hogy ennyit jótékonykodik és imádkozik. Emlékeztettek arra is, hogy Erzsébet árvaházat hozott létre a szülő nélkül maradt gyermekek gyógyítása, nevelése érdekében. Nem véletlen, hogy a szegények, árvák és betegek jótevőjének nevezik.

Szintén Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva vasárnap minden magyarországi katolikus templomban az egyház karitatív és szociális szolgálatának javára gyűjtöttek, vagyis a perselyadományokat a Katolikus Karitásznak ajánlják fel. Így történt ez Felsővároson is. A befolyt adományokból az önkéntesek ajándékcsomagokat állítanak össze a nehéz helyzetben lévő családok, idősek, betegek és egyedülállók számára karácsonyra.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe jó alkalom, hogy felemeljük tekintetünket saját életünk mindennapi problémáiról és kinyissuk szívünket a nálunk nehezebb helyzetben lévők felé. Hozzátették, a Katolikus Karitász munkatársai, önkéntesei azon dolgoznak, hogy a Szent Erzsébet életében megnyilvánuló tevékeny szeretet ma is része legyen a katolikus egyház mindennapjainak.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor