Zsuffa Tünde mutatta be új regényét

Zsuffa Tünde nevével tavaly az Eucharisztikus Kongresszus kapcsán lehetett gyakran találkozni a híradásokban, amelynek sajtófőnöke volt. Annak kapcsán kérte fel Szikora Róbert is egy Árpád-házi Szent Erzsébet életét feldolgozó regény megírására, amelyből musical is készült.

Zsuffa Tünde a Szent Erzsébetről szóló regény történetét folytatta legújabb, Az Ég tartja a Királyt című kötetében. Erzsébet testvére, Béla történetét dolgozta fel, aki IV. Bélaként vált uralkodóvá, nevéhez fűződik hazánk tatárjárás utáni újjáépítése. Az immár hétkötetes írónővel Liszkay Tamás beszélgetett a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

Zsuffa Tünde elmondta, regényei sorában a Szent Erzsébet életét feldolgozó könyv a kakukk- tojás. Új regényével azonban visszatért saját hangjához. Ugyanis, ahogy fogalmazott, Erzsébet túl tiszta volt alkotói habitusa számára.

– Kémekről és politikai témákról írtam korábban, nem rózsacsodákról – közölte. Azzal folytatta, hogy Béla éppen bűnre hajló emberi mivolta, mérhetetlen dühe és sok-sok hibája miatt keltette fel figyelmét. Párhuzamot érzett az egykori uralkodó személyisége és saját, korábbi tapasztalatai között. Húsz évig dolgozott ugyanis a Bécsi Magyar Nagykövetségen. A politikai közegben pedig számos becsületes embert látott elbukni csak azért, mert hatalmat kaptak a kezükbe.

– A gonosz mindig utat talál magának a hiúságon, a családtagok előrejutásán vagy éppen az anyagi haszonszerzés vágyán keresztül. Ahogy Béla a romok tetején, úgy ültem én az erkölcsi kupleráj tetején. A regényben az érdekelt, hogy hol van az a pont, amikor az ember lelkiismerete megszólal. Béláról, az emberről szól – fejtette ki.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor