Hálaadás a termésért Kisteleken

Termés hálaadó szentmisét tartottak vasárnap a kisteleki katolikus templomban. A nigériai származású Amanso Brendan Chika káplán az alázatosságról és a valós önképről beszélt.

 

A termés hálaadó szentmise kezdete előtt is érdemes volt beülni a kisteleki templom padjába. Láthattuk, amint a családok – a gyerekek csillogó szemmel – hozzák kosaraikban a különböző terményeket, gyümölcsöket és zöldségeket, elhelyezve az oltárnál.

A szertartás négy apróság termésekhez kötődő tréfás, jókedvű mondókájával, hálaadásával kezdődött. Utána komoly gondolatok következtek, Amanso Brendan Chika kisteleki káplán az alázatról szólt a szentmisén.

Aki az úr előtt felmagasztalja magát, megaláztatik, aki viszont megalázkodik, felmagasztaltatik. Aki igazán, igaz szívből tesz Istenért, annak jár a jutalom

– mondta.

Azzal folytatta: általában többnek akarunk látszani, hamis képet mutatunk kifelé. Közölte, ő is beleesett ebbe a hibába, még szegedi tanulmányai alatt. Barátainak iPhone-ja volt, neki egy új Samsungja. Kért kölcsön, zsebpénzét is rááldozta és saját mobilját becserélve megvette az áhított készüléket, mert feltette magának a kérdést: Milyen nigériai vagy, hogy neked nincs ilyen?

És mit tettem? Csak problémát okoztam magamnak: az adósságot törleszteni kellett, zsebpénzem sem maradt és az új készüléket nem tudtam kihasználni, mert több szolgáltatásért fizetni kellett, és arra már nem volt fedezetem

– mesélte őszintén.

Nem szabad hamis életet élni. Nem szabad hazudni magunknak, mert akkor végünk van. Nem szabad arra törekedni, hogy megfeleljünk másoknak, a vélt elvárásoknak – mert nincs tökéletes ember. De lenézni sem szabad senkit, ha jobb, szerencsésebb az életünk, vagyonosabbak vagyunk. Fontos az alázat. Maradj ember és alázatos. Isten előtt nem érdemes hazudni, Isten előtt nem érdemes – sőt fölösleges – magadat másnak, többnek mutatni. Mindig legyél őszintén önmagad!

– jelentette ki Brendan atya.

A szertartás végén megáldotta az oltárnál elhelyezett terményadományokat.

 

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Müller Péter