Megújult a templom, de a tető még renoválásra vár

A móravárosi templom belseje és külseje egyaránt megújult a kormány 15 millió forintos támogatása által. Ha a tetőt rendezni tudnák, napelemekkel oldanák meg a fűtést és a világítást.

Teljesen megszüntették a gázfűtést, valamint a konvektorokat is lebontották a móravárosi Szent Kereszt-templomban, melyet 15 millió forint állami támogatás segítségével újítottak meg. Fazakas Attila plébános a munkálatok lezárultát követően lapunknak elmondta, csak az elektromos fűtést hagyták meg, ezzel pedig a zöld energiát készítették elő, ugyanis azt szeretnék, ha tetőre napelemek kerülnének, a fűtést és a világítást is azzal oldanák meg.

Megjegyezte, ehhez azonban fontos lenne a tetőt is rendbe tenni, hiszen az szörnyű állapotban van, azon imádkoznak, hogy újabb beázás nélkül megússzák a telet. A templomban ugyanis több helyen is beázás nyomai voltak láthatók, ezeket most a 15 millió forintos projektben rendezték, a falakat újrafestették.

A lelkipásztor közölte, a nyertes pályázatnak köszönhetően a templom összes nyílászáróját ki tudták cserélni, valamint a rácsokat is újrafestették. A külső részen a lábazatot eddig klinkertégla borította, azonban gyakran lepotyogtak a darabok, hiába ragasztották azokat vissza, így most ezt is megszüntették, festést kapott a lábazat.

Megtudtuk, a karzat festése, valamint a sekrestye lépcsőjének kijavítása is része volt a beruházásnak, utóbbira nagy szükség volt már, hiszen a lelkipásztor elmondása szerint előfordult, hogy eltűnt alattuk egy fél lépcsőfok közlekedés közben.

Elárulta, ahogy korábban az algyői közösséget, úgy most a móravárosiakat is megajándékozta Éles Vilmos kivitelező, aki a Lourdes-i barlangot készítette el kicsiben a templom hátsó részében. Ehhez a szobrokat, Bernadett és a lourdes-i Szűz Anya szobrát az egyházközség vásárolta meg a hívek adományából.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Sándor Judit