Csütörtökön kezdődik a Szent Gellért Fesztivál

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivált rendeznek csütörtöktől Szegeden, amihez jótékonysági rendezvény is kapcsolódik.

„Művészeti vezetőként büszkén mutatom be a 2022-es Szent Gellért Fesztivál különleges programjait és szólistáit.

A rendezvénysorozat egy egyedülálló, eredeti hangszerekkel előadott barokk esttel (09.22.) indul. A kiemelkedő magyar barokk hegedűművész, Tóth Mónika vezeti majd a Solis Consort (Szeged) és budapesti barátait, akik J. S. Bach műveit (4. és 5. Brandenburgi versenymű), valamint A. Vivaldi Stabat Materét (énekli az ünnepelt magyar kontratenor, Hegyi Barnabás), mutatják be.

Három zenekari programban a három legnépszerűbb Mozart-zongoraverseny hangzik el. Az első koncerten (09.23.) Bogányi Gergely a nagy c-moll versenyművet (KV. 491) játssza. A 9. zongoraversenyt (KV. 271), az úgynevezett “Jeunehomme”-ot a jelenleg Hollandiában élő, népszerű magyar zongoraművésznő, Klara Würtz adja elő (09.27.). Végül a harmadik zongoraversenyt (23. sz. A-dúr, KV. 488) a fiatal koreai zongorista, Jaeyeon Won játssza (10.01.).

A zenekari koncertek csúcspontja természetesen Beethoven 6. szimfóniájának (“Pastorale”) előadása lesz (09.23.). Számomra ez a mű Isten teremtésének leghihetetlenebb ünneplése.

Két kamarakoncertünkön a legkülönbözőbb nemzetiségű művészek lépnek fel: magyar szólisták (Kokas Dóra, Balog József, Görög nővér Szegedről), egy orosz szoprán (Anastasia Churakova), egy olasz zongorista (Alessandro Misciasi) és végül egy koreai hegedűművész, Yoon-Hee Kim.

Prof. Janka Zoltán, Párducz Árpád és Pál József szeptember 29-én tart előadást, amely várhatóan ezúttal is egyedülálló szellemi dimenzióval gazdagítja a fesztivált.

Szeretettel várom Önöket a 2022-es Szent Gellért Fesztiválra.”

 

Yoon Kuk Lee művészeti igazgató