Életképek a hitvalló tudósról

A „legszögedibb szögedi” életének pillanatképeiből nyílik kiállítás az Eötvös utcában a Katolikus Társadalmi Napok keretében. Bálint Sándor alakja gyermekként, ifjú férjként, barátként és tudósként is megelevenedik a járókelők előtt, a fotók mellett pedig gondolatai szolgálnak jó példával szeretetről, hitről, hűségről, emberségről. 

A Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Móra Ferenc Múzeum, a Szegedi Tudományegyetem és az Alsóvárosi Tájház évek óta közös küldetésének tekinti Bálint Sándor néprajztudós szellemi és lelki örökségének életben tartását, népszerűsítését, átörökítését az ifjú nemzedék szívébe. A hamarosan kezdődő Katolikus Társadalmi Napok keretében is kiemelt figyelmet szentel az egyházmegye a hitvalló tudós különleges személyiségének. Az intézmények által birtokolt régi fényképekből nyílik kiállítás szeptember 22-én az Eötvös utcában.

Kitartás a hitben

Ahogy a Bálint Sándor sétányt szervező Vargáné Bögi Veronika fogalmazott, Bálint Sándor gyakorlatilag az anyatejjel szívta magába a vallásos lelkületet.

Gyermekkorában az édesanyjával kézen fogva ment mindig a Pálfy utcai szülői házból az alsóvárosi templomba szentmisére. Az első padsorban egy réztábla őrzi állandó imádságos helyük emlékét. Felnőttként pedig előszeretettel imádkozott a fekete Mária kegyképnél, vagy ahogy a népnyelv emlegette, a „szeröcsön Máriánál”

mondta el lapunknak, majd azzal folytatta, hogy a néprajzkutató a legnehezebb időkben sem tagadta meg soha hitét.

Akkor sem, amikor azt mondták, hogy nem taníthat, ha mindennap eljár a templomba. Nagyon szerette diákjait és pedagógusi hivatását, de nem mondott le a napi imádságról

mesélte.

Tiszta lelkület

A kiállított húsz fénykép között megtekinthető lesz, amely a hitvalló tudóst gyermekként ábrázolja, de esküvői fotó, alsóvárosi életkép, Bálint Sándor családi és baráti körben vagy éppen munka közben elkapott pillanatai is megjelennek.

Minden kép mellé egy-egy idézetet írtunk Bálint Sándor gondolataiból. A kiállítással azt szeretnénk elérni, hogy akinek volt a „legszögedibb szögedivel” személyes élménye, úgy érezhesse kicsit, mintha újra találkozhatna vele. Aki pedig még nem ismeri, megsejthessen valamit abból, milyen különleges kisugárzású és tiszta lelkületű ember volt

fejtette ki Vargáné Bögi Veronika.

Hűség és szeretet

A tárlat szervezője kiemelte a válogatásból Bálint Sándor házassági fényképét. Németh Sarolta tanítónővel köttetett házasságuk nem volt hosszú életű, de különköltözésük után is nagy szeretettel viseltettek egymás iránt. Sára később született gyermekét a néprajzkutató nevére vette és sajátjaként nevelte, szerette.

Életük végéig vigyáztak egymásra. Rohanó világunkban, amikor az emberi kapcsolatokat olyan könnyen eleresztik, jó példa lehet Bálint Sándor élete és hűsége. A házassági fotó mellé azt az idézetet választottuk, hogy „az én másokért adatott”. Csak akkor lehetünk harmóniában önmagunkkal, ha másokért élünk. Bálint Sándor pedig mindig mindenkinek segített. Világa nem volt könnyebb vagy nehezebb, mint a miénk. Minden kornak megvannak a maga  nehézségei. Szeretnénk, ha ez a kiállítás azt is erősítené, hogy soha nem a körülményeken múlik, hogy egy ember meg tud-e maradni a jóságban, hűségben, embertársi szeretetben

hangsúlyozta a kiállítás szervezője.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János