Női lelkinap természetközelben Nagyboldogasszony ünnepén

„Örülj, vigadj tisztaságba kivirágzott anyaság, kit a mennyben megkoronáz a teljes Szentháromság.”

A Szeged-Csanádi Egyházmegye 10 településéről érkeztek résztvevők augusztus 14-én, vasárnap a Szeged környéki tanyavilágban álló Stella Maris Vendégházba azzal a céllal, hogy együtt készüljünk a másnapi Nagyboldogasszony ünnepre.

A női csoport tagjai nagyon hamar egymásra hangolódtak, ebben segített a résztvevők kedves nyitottsága és az egyházi hagyományhoz, zenékhez kapcsolódó liturgikus körtáncok. Már a bemutatkozó körben kiderült, hogy a 25 fős csoportnak összesen 94 gyermeke van, így jelentős anyai, asszonyi tapasztalat sűrűsödött össze a jelenlévők egymáshoz való kapcsolódásában.

A liturgikus körtáncok ima-jellegében hangsúlyosan megjelenik, hogy a középpont számunkra minden élet középpontját, Istent jelképezi, a kör közepén álló szentelt gyertya pedig Krisztus világosságát szimbolizálja. A körben táncolók az élet útját, körforgását érzékelhetik e középpont körül. A kör egyben a közösségbe kapcsol, megtart. Nem gond, ha néha egy-egy lépést elrontunk, a többiek fogják a kezem és segítenek, hogy újra fel tudjam venni a ritmust. Avilai Szent Teréz, az egyháztörténelem egyik legkiemelkedőbb nőalakja nagyon szeretett táncolni. Így ír erről: „Bárcsak elégedett lennél annak tudatában, hogy Isten gyermeke vagy. Mélyeket lélegezve hagyd, hogy ennek bizonyossága a csontodig hatoljon, ott otthonra találjon, s felszabadítsa lelkedet arra, hogy énekeljen, táncoljon, dicsőítsen és szeressen!”

Nemcsak a Stella Maris Vendégház teraszán, hanem egy közeli mezőn is imádkozott és énekelt a csoport. Mária mennybevételéhez kapcsolódóan felidéztünk szép egyházi hagyományokat. Nagyboldogasszony napján hajnalban elzarándokoltunk egy útszéli kereszthez, hogy a napfelkeltében találkozzunk Istennel, és imádkozzunk a békéért. A monserrati zarándokok táncával, majd rózsafűzért imádkozva indultunk vissza a házba, ahol egy kora reggeli mise szentelte meg az ünnepet. A nap folyamán a körtáncok mellett a közös főzés, a beszélgetések, egyéni reflexiók, és kreatív rózsafűzér-karkötő készítés segített a máriás lelkület megélésében.

Mintha az égiek is szeretettel vettek volna körül bennünket ezidő alatt: a szárazságtól lankadó környék többször kapott felüdítő, hűsítő záporokat, sőt még egy szivárvány látványának is örvendezhettünk.

 

Bucskóné Lehota Ágota