A Szent Korona fotóiból nyílt kiállítás

Különleges programsorozattal készülnek augusztus 20-ára Szatymazon. A nemzeti ünnep minden évben kiemelt esemény az államalapító nevét viselő templomban, amelyet búcsúval, kenyérszenteléssel és ingyenes koncerttel ünnepelnek. Idén Sebestyén Márta népdalénekes és Szamosi Szabolcs orgonaművész közös hangversenye lesz látható és hallható augusztus 19-én, ráadásul egy különleges kiállítás szolgáltat egyedi díszletet hozzá. A templomban ugyanis vasárnap megnyílt az Évszázadok tanúi: A Magyar Koronázási jelképek című tárlat. 

A kiállítást a Magyar Örökség-díjas Szelényi Károly fo­tóművész képeiből állították össze. Sutka István plébános elmondta, mivel a teljes anyag nem fért volna el a templomban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kiállításának csupán azon 27 képét hozták Szatymazra, amelyek a Szent Koronát, illetve annak részleteit mutatják be. A fotók mellett a templomban helyet kapott a sándorfalvi Szécsi István által készített Szent Korona-másolat is.

A plé­­bános kiemelte, népművelő céllal utaztatták a településre ezt a fotókiállítást, hogy örökségünket közelebb hozzák a lakókhoz, illetve erősítsék ma­­gyarságtudatukat. A tárlat, amelyet térítésmentesen kapott kölcsön Szatymaz, a liturgiák alatt bármikor megtekinthető, de előzetes bejelentkezés után ezen kívüli időpontokban is látogatható augusztus 31-ig.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba