Zákányszéki templombúcsú Nagyboldogasszony ünnepén

Hétfőn tartották a zákányszéki Szentháromság templom búcsúját, augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén. A szentmisét Czank Gábor gyomaendrődi plébános celebrálta, aki a helyes út fontosságát hangsúlyozta.

A zákányszéki Szentháromság templom kertjében gyűltek össze a hívek hétfő délelőtt, ahol ünnepélyes rózsafüzér imával kezdődött a templombúcsú Nagyboldogasszony ünnepén, majd a szentmisén Janes Zoltán plébános köszöntötte a résztvevőket és a zarándokokat. – Fontos, hogy néhány év kényszerszünet után újra együtt lehetünk – mondta, majd átadta a szót Czank Gábor gyomaendrődi plébánosnak.

Soha nem voltam még itt, de mi, keresztények Máriánál mindig otthon vagyunk. Olyan ez, mint hazamenni az édesanyához. Máriánál is otthon vagyunk – fogalmazott, és a helyi híveknek, a zarándokoknak és a búcsúsoknak ajánlotta a szentmisét.

Ahogy János apostol írja a Jelenések könyvében, Boldogságos Szűz Mária, a Napba öltözött asszony olyan volt, mint egy csodás fényű csillag. Olyan ő, mint egy világítótorony, ami a tengeren hánykolódó hajónak utat mutat. Ha a helyes úton akarunk járni, nincs más dolgunk, mint Máriára figyelni, rá figyelve kell járni életünk útját – ajánlotta a plébános. Úgy fogalmazott, ezen a napon, Nagyboldogasszony ünnepén édesanyánkat, Boldogságos Szűz Máriát ünnepeljük. – Az ember néha elkenődik. Ilyenkor kell, hogy eszedbe jusson, ha ott van az Oltáriszentség és Szűz Mária szeretete az életedben, addig a helyes úton tudsz járni még az olyan nehézségek közepette is, mint a háború, a járvány és az infláció – zárta gondolatait a gyomaendrődi plébános. A templombúcsú és Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából tartott szentmise körmenettel ért véget.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba