Nyári Pedagógus Akadémia ötödször…

„Ne legyen a napnak olyan órája, /mikor azt kell mondanod:/ nincs, ki megfogná a kezem/ Ne legyen a napnak olyan órája,/ mikor azt kell mondanod:/ nincs, ki félelmemben bátorít/ Ne legyen a napnak olyan órája, /mikor azt kell mondanod:/ nincs, ki megvigasztal/ Ne legyen a napnak olyan órája, /mikor azt kell mondanod: nincs ki velem nevessen/ nincs a napnak olyan órája, mikor karjába ne zárna az Úr.” /MT 28,20/ – köszöntötte Bíró Gyula c. egyetemi docens az V. Kárpát-medencei Nyári Pedagógus Akadémia résztvevőit, mint a program szakmai vezetője.

2022. augusztus 3-6 között került megrendezésre a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetének szervezésében a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán, Békéscsabán az EFOP-3.10.1-17-2017-00003 kódszámú „Járd végig!” program. Ennek keretében, száz külhoni magyar pedagógus vett részt Magyarország Kormányának jóvoltából a Kárpát-medencei összmagyar kapcsolatok erősítését, mélyítését, és a nemzeti összetartozás megerősítését célzó szakmai programon. Bíró Gyula, a program szakmai vezetője elmondta, hogy az idei nyáron háromszázhatvan külhoni magyar pedagógust látott vendégül a program Békéscsabán és Szarvason, amely programok a szakmai együttműködés kialakítása, a szakmai párbeszéd mellett a magyar-magyar kapcsolatok erősítését célozta. A programban olyan pedagógiai, pszichológiai, módszertani akkreditált képzések valósultak meg, amelyek új megközelítéssel kerültek tárgyalásra, kibontásra a meghívott előadók által, akik az anyaország egyetemeiről kaptak meghívást az Akadémia programjára. A plenáris előadások, műhelymunkák, workshopok mellett a nemzeti kultúra közgyűjteményeinek, intézményeinek a megismerése is megvalósulhatott, minden szakmai programhoz kulturális, szabadidős, rekreációs programok kapcsolódtak, amelyek a művelődési alkalmak mellett a feltöltődést, a mentálhigiénés támogatást jelentették a résztvevőknek.

Az Akadémia programjában a pedagógia és pszichológia aktuális kérdéseit taglalták előadásaikban a meghívott előadók: Dr. Pálfi Sándor tanszékvezető, főiskolai tanár /DE GYGYK/, Dr. Kelemen Lajos pszichológus és Dr. Kelemenné Kovács Csilla mentálhigiénés szakember, Fenyődi Andrea tanársegéd /ELTE TOK/, Bíró Gyula igazgató, c. egyetemi docens /GFE PK, GFE SZGYÁI/, Bíró István Ferenc művésztanár /NYE/, Dr. Lipcsei Imre főigazgató, tanszékvezető főiskolai tanár /SZEGEKIF, GFE PK/, Uzsalyiné Dr. Pécsi Rita főiskolai docens /AVKF/, Dr. Horváth Gábor tanszékvezető főiskolai tanár /GFE TK/, Plesovszkiné Újfaluczki Judit tankörületi igazgató /Szegedi Tankerületi Központ/.

Az előadások témái voltak a kötődés és a szeretet, mint a nevelhetőség alapja, hogyan küzdjünk meg a pedagóguspálya nehézségeivel, milyen hatékony mentálhigiénés eljárások alkalmazhatóak a mindennapokban, a pedagógia történetének aktualitásai jelenkorunkban, a pedagógia újszerű megközelítési módja a pedagógusképzés és köznevelés rendszerének vonalán, a digitális pedagógia és az okoseszközök használatának jelenkori kihívásai, nyelvtanítási megközelítések és technikák a gyakorlatban. Betekintést nyerhettünk a nemzetiségi nevelés magyarországi gyakorlatába, illetve a magyarság erősítését célzó előadások keretében a trianoni békediktátum történészi megközelítését láthatták az Akadémia résztvevői, illetve az anyanyelv és nemzeti identitás témakörét járták körbe az előadók „frissítő” gondolataival fűszerezve.

A programsorozatot Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg, hangot adva annak az örömének, hogy a város adhat helyszínt az Akadémia szakmai programjainak. Dr. Simon Sándor tanszékvezető főiskolai tanár, a GFE Gazdasági Kar, mint helyszínt adó intézmény képviselője mondott köszöntést, hangsúlyozva a szakmaiság mellett a hely szellemiségét, pedagógusképzéshez való kapcsolódását. Az ünnepi megnyitó alkalmával a szarvasi Cervinus Teátrum színművészei Timkó János és Szente Árpád Csaba adott lélekhez szóló előadást, megalapozva a négy nap „több, mint szakmai” programsorát. Az est népzenei koncerttel és táncházzal zárt. Nem maradhatott el a személyes pezsgős koccintás sem, és a jól ismert korondi pohárköszöntés sem: „na!”.

Az Akadémia résztvevői Esztergomba, Visegrádra, Ópusztaszerre látogattak. A magyarság érzésének legmeghatóbb pillanata a Történelmi Magyarország középpontjában, Szarvason, éjfélkor felcsendülő Székely Himnusz és népdalcsokor, amelyet ez alkalommal Csasztvan Zsuzsanna, a népművészet ifjú mestere közvetített szolgálatával. Az öröm és szomorúság, ami a pálinkás koccintást élővé tette a fáklyák fényében. A Gyulai Várszínház előadása a színház élményével ajándékozta meg a résztvevőket.

„Pénzért vehetünk ágyat, könyveket, élelmiszert, házat, zászlót, hanglemezt, orvosságokat, luxust, szórakozást, Bibliát, templomot, de még keresztet is, de nem vehetünk álmokat, értelmet, étvágyat, otthont, hazát, hallást, egészséget, elégedettséget, boldogságot, szeretetet, hitet, Isten országát. Tudnunk kell felismerni és tudnunk kell megbecsülni az értékeket. Az Isten megannyiszor ránk mosolyog…, jó volt újra ezt a mosolyt itt, Békéscsabán a rendezvényünkön, a Ti arcoktokon látni.” – zárta az Akadémia programját, köszönetet mondva Magyarország Kormányának, az Egyházmegyének, azokért a mosolyokért, amit ez a program adott, és azért a „többért”, amit csak ez a program adhatott: „oxitocin termelődés és dopamin fröccs”, ahogy fogalmazott.

A program keretében eddig több, mint ezernyolcszáz külhoni magyar pedagógus vett részt az anyaországban, a Dél-Alföldi Régióban, az Egyházmegye intézményének szervezésében. Az őszi időszak is izgalmasnak ígérkezik, mert újra megrendezésre kerül a SZEGEPI és a GFE Szarvasi Gyakorlóintézményének együttműködésével a Kárpát-medencei Pedagógiai Konferencia és Módszertani Napok.

Mert nem volt és nincs a napnak olyan órája, amikor…

Sz.Zs.