Hálaadó szentmisén mondtak köszönetet a főoltárkép felújításáért

Megtelt a mindszenti Mindenszentek templom vasárnap reggel a hálaadó szentmisére. Nagyon sokan voltak kíváncsiak, hogyan sikerült a több mint 200 éves főoltárkép restaurálása. A monumentális, 4,2 x 2,1 méteres olajfestmény tizenhárom hónapig volt távol Mindszenttől. A főoltárkép levétele után derült ki, hogy a műalkotás rosszabb állapotban van, mint az az elsődleges szemlén látszott. Ráadásul a szinte már teljesen elsötétedett kép semmilyen tisztítószerre nem reagált, egy speciális anyagra volt szükség, aminek segítségével ismét láthatóvá vált a 100 szent, az angyalok és a különböző állatok.

 

A kép restaurálása során fény derült az alkotó személyére is. Falkoner Ferenc a kép jobb alsó sarkában írta alá a nevét. A festmény restaurálását Fazekas Gyöngyi és asszisztensként P. Mürschberger Zsuzsanna restaurátorok végezték.

A hálaadó szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrálta. A mise végén Fazekas Gyöngyi beszélt a 13 hónapig tartó munkáról. Megköszönte azt a szeretetet, amivel a mindszentiek a restaurált képet fogadták.

Azért tartott sokáig a munka, mert nemcsak egy elsárgult lapot kellett a felületről eltávolítani, hanem egy több száz éves átfestést és lakkrétegeket is, amelyek miatt szinte aszfaltsötétségűvé vált a festmény az idők folyamán. Naponta szinte csak egy kis tenyérnyi felületet haladtunk előre, mert a rétegek szétválasztásakor nagyon oda kellett figyelni. Így tudtuk megmenteni a feketére festett szignatúrát is a sötétbarna átfestés aló– mondta a restaurátor. A felújításhoz Lázár János országgyűlési képviselő, építési és beruházási miniszter nyújtott a templomnak anyagi támogatást.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Kovács Erika