Megszentelték a szegediek járműveit

Negyedik alkalommal szervezett járműszentelést az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia és a Magyar Autóklub a Belvárosi híd újszegedi lábánál vasárnap. Thorday Attila plébános Szent Kristóf közbenjárását kérte a járművekért és azok tulajdonosaiért. A járművezetőktől azt kérte, engedjék egymást békésen közlekedni.

Kérünk, áldd meg szent áldásoddal és oltalmazd gondviselő oltalmaddal minden veszélytől ezen járműveket. Add, hogy amikor szolgáid, mi magunk, ezek használatával járjuk a földi élet útját, ugyanakkor törvényed útján megmaradva és szent akaratod teljesítésében mindig előrébb haladva, eljussunk mindannyian az örök hazába – mondta vasárnap délelőtt a Torontál téren Thorday Attila, az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia plébánosa. Szent Kristóf közbenjárását kérte, hogy a jelenlévők mindig a jó úton járhassanak, és egymást tisztelettel segítsék céljaik elérésében.

Negyedik alkalommal szervezett járműszentelést közösen az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia és a Magyar Autóklub a Belvárosi híd újszegedi lábánál az utasok, vándorok, hajósok védőszentjének, Szent Kristófnak az ünnepéhez kapcsolódva. A téren álló kerékpárokat, motorokat és autókat szentelt vízzel hintette meg Thorday Attila plébános és Perlaki Flórián lelkész, ennek emlékére a Magyar Autóklub matricát adott át minden járműtulajdonosnak.

Thorday Attila elmondta, örömteli, hogy van hova és van mivel mennünk, hogy vannak céljaink, ugyanakkor fontos, hogy amíg igyekszünk elérni a magunk célját, közben engedjük másokat is békében elérni a saját céljukat, tehát körültekintően közlekedjünk. Hozzátette, a közlekedés önmérsékletet kíván, engedjük a társainkat eljutni oda, ahova elindultak.

Mint ismert, Szent Kristóf, vagyis a tizennégy segítő szent egyikének, a népi vallásosság talán legnépszerűbb alakjának ünnepét július 25-én tartja a katolikus egyház. A szent képét ma is sok autós és motoros hordja magával. A Magyar Autóklub Szent Kristófról nevezte el azt a díjat, amelynek bronz, ezüst és arany fokozatával jutalmazza azokat, akik legtöbbet tettek a biztonságos közlekedésért.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia lelkipásztora szerint Szent Kristóf legendája példaként szolgálhat számunkra, hiszen ahogyan Kristóf segített átjutni sokaknak egy gyorsfolyású patakon a túlpartra, úgy kell nekünk is segíteni egymást, úgy kell nekünk is hordoznunk a másikat.

 

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Sándor Judit