Kübekházi kislány lett megyénk kicsi nagykövete

Egy ötödikes kübekházi kislány lett Csongrád-Csanád megye KicsiNagykövete. Lovász Katalin Édua képviselheti mostantól lakóhelyét és környezetét, illetve megyénket a szeptemberi országos döntőben, ahol megválasztják a Magyarság KicsiNagykövetét.

Az ország minden megyéjében meghirdették a Magyarság KicsiNagykövete programot, amelyben 10-12 éves diákokat versenyeztettek azzal kapcsolatban, mennyire ismerik lakókörnyezetüket. Strack Marika ötletgazda elmondta, összesen több mint 15 ezer gyerek vett részt a több fordulós megmérettetésen, mely során online és személyesen is számot adtak tudásukról a gyerekek.

A feladatok között szerepelt például PPT készítés, illetve az is, hogy mutassák be egy turistának megyéjüket. A megyei döntőbe 30 diák jutott be, közülük választották ki a győzteseket. Csongrád-Csanádban tegnap hirdettek eredményt a Dóm Látogatóközpontban.

A fővédnök Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök nevében Kondé Lajos pasztorális helynök köszöntötte a diákokat, aki felhívta a figyelmüket: egy igazi nagykövet kitartó, akár a mai napig példaképnek számító Szent Gellért püspök. Egyházmegyénk alapítója ugyanis szerinte szintén egyfajta nagykövet volt.

Ti is képviseljétek a jót, ami meghatározza közösségetek életét – mondta.

A versenyzők mentorálását Drimba Tibor, Maroslele polgármestere vállalta, aki reményét fejezte ki, hogy a döntős fiatalok sikeres szakemberek lesznek, akik segítik és támogatják majd az ország jövőjét.

Nagyon erős volt az itteni mezőny, ezért több különdíjat osztottuk ki, mint más megyékben – mondta el Strack Marika, majd átadták ezeket az okleveleket.

Minden gyerek kapott három ajándékcsomagot is, illetve egy belépőt a Parlamentbe, valamint egy dunai hajózást. Végül kihirdették a győzteseket is. Csongrád-Csanád megye KicsiAttaséja sport kategóriában Csanádi Atád, kultúra kategóriában Varga Napsugár, agrár kategóriában pedig Kovács Áron lett. Megyénk KicsiNagykövete Lovász Katalin Édua. A kübekházi ötödikes diáklány úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy megnyerte a versenyt, mely során megyénk nevezetességei közül ő Kukutyin, a kiszombori rotunda és Gárdián Gábor gordonkaművész bemutatását választotta.

Ő képviseli tehát megyénket szeptember végén az országos döntőn, amelynek fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök asszony lesz. Itt választják majd meg a Magyarság KicsiNagykövetét és három KicsiAtasséját. Ugyanakkor feladata lesz az is, hogy képviselje lakóhelyük, környezetük értékeit, teremtsen összetartó, jó közösséget, illetve vigye hírét a helyi kultúrának, gasztronómiának, sporteseményeknek.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba