A békéről beszélt a pünkösdi szentmisén a szeged-csanádi püspök

Meg kell őrizzük Jézus békéjét ahhoz, hogy a külső békét meg tudjuk teremteni, melynek különös aktualitása van most – hívta fel a figyelmet a pünkösd ünnepén bemutatott szentmisén Kiss-Rigó László. A szeged-csanádi püspök a Szentlélek eljövetelének ünnepén a bérmálkozás szentségében részesített fiatalokat.

A húsvét utáni ötvenedik napon Jézus ígéretének beteljesítésére, a Szentlélek elküldésére emlékezünk. Az elmúlt 50 napban vasárnaponként felidéztük azokat az evangéliumi szakaszokat, melyek arról szólnak, hogy Jézust kivégezték, keresztre feszítették, de legyőzte a halált és találkozott az övéivel, akiknek megmutatta, hogy nem jött vissza a földi életbe, de él, és egész testével, emberségével célba jutott, oda vár mindannyiunkat. Az emberi élet egyetlen végső célja az, ahova ő eljutott – mondta el Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök pünkösd ünnepén a székesegyházban.

Az ünnepi szentmisén prédikációjában arról beszélt, hogy minden alkalommal, amikor Jézus találkozik az apostolokkal, három dolgot figyelhetünk meg: Jézus békességét, továbbá hogy küldetést ad, valamint sosem hagyja árván az övéit.

Történelmi időkben a keresztények nem úgy köszöntötték egymást, hogy Dicsértessék a Jézus Krisztus!, hanem úgy, hogy Béke veled! Jézus békéjét kívántuk egymásnak, ami nem olyan béke, amelyet meditációval, jógával el tudunk érni magunknak, annál sokkal mélyebb belső békéről van szó. Arról a békéről, amelyet Jézus emberként is megtapasztalt, tökéletes harmonikus kapcsolata volt Istennel, és ezt a békét akkor is meg tudta őrizni, amikor sunyi módon támadták a farizeusok, amikor ostorozták és amikor keresztre szegezték – mutatott rá. A főpásztor rámutatott, ezt a békét kell magunkban őrizni, továbbadni, hiszen így tudjuk a külső békét is megvalósítani, melynek most különös aktualitása van.

A Szentlélek eljövetelének ünnepén Kiss-Rigó László beszélt arról is, hogy Jézustól ajándékként megkaptuk a szentlelket, mely által élő, személyes kapcsolatban lehetünk vele. Hangsúlyozta, a Szentlélek az, aki személyesen kapcsol minket Jézushoz, közösséget épít.

A pünkösdvasárnapi szentmisén a bérmálkozás szentségében részesítette a belvárosi plébániához tartozó, arra felkészült fiatalokat,  akik ezáltal nagykorú keresztényekké váltak. Ennek kapcsán a szeged-csanádi püspök közölte, a bérmálkozás az, amikor valaki már ismeri Jézust, tudatosan kéri Jézustól az ajándékot, a szentlelket. Hozzátette, ezt az ajándékot használják, kérjék Krisztus segítségét az életben való boldogulásukhoz és erről tegyenek tanúságot másoknak.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Sándor Judit