Jézussal elérhetjük a célunkat

A szegedi Fogadalmi templomban, a Dómban tartott húsvétvasárnapi szentmisét Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. Kiemelte: küzdenünk kell, de a cél világos és elérhetjük, ha kitartunk a feltámadt Jézus Krisztus mellett.

Krisztus feltámadott! Halljátok meg asszonyok, akik kenetet hoztatok, többé már ne sírjatok! Feltámadt Krisztus! – fogadta a felirat a kivetítőpanelen a szegedi Dómba húsvétvasárnap érkezőket. A Fogadalmi templom szinte teljesen megtelt, alig maradt üresen egy-két szék. Az arcokon meghittség tükröződött, és úgy tűnt, azt lehetett leolvasni azokról, mintha többen magukkal hoztak volna valakit, valakiket a szertartásra. Elhunyt, de velük élő szeretteiket.

Futóverseny

Amikor a hírt hallották, hogy Jézus teste eltűnt a sírból, két tanítványa, János és Simon Péter odaszaladt, és az eseményt, mintegy futóverseny tudósítását mondja, meséli el az evangélium. A fiatalabb ért oda hamarabb, de a belépéssel megvárta Pétert– kezdte prédikációját Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. Azzal folytatta, ez így volt helyes, mert a tapasztalatra, a jogra és a szeretetre is szükség van minden közösségben – és harmóniában egymással.

Az üzenet

– Mi az üzenete ma a húsvétnak– tette fel a kérdést Kiss-Rigó László, majd kijelentette, erre manapság több válasz is adódik.

Ki gondolta volna, hogy sok szenvedést, halált hozó világjárvánnyal kell szembenéznie az emberiségnek, és ki gondolta volna, hogy a 21. században háború tombolhat – a közelünkben is – öldöklést, menekültek seregét eredményezve. A választási kampány alatt is sok butasággal, ocsmánysággal találkozhattunk, olyan dolgokkal, melyek beszennyezték az életünket, a társadalmat, a társadalmunkat. Viszont önzetlen segítséget, áldozatvállalást is tapasztalhattunk – elevenítette fel a püspök.

Kifejtette: az embereket, az emberiséget csakis Jézus Krisztus tudja megváltani, erre csakis ő képes.

Tudatosan vállalta a közösséget, a sorsközösséget az egész emberiséggel és áldozatával, majd feltámadásával megállította az állandóan pörgő mókuskereket. Küzdelem van és lesz is, de a cél világos és elérhetünk oda, elérhetjük azt, ha kitartunk mellette. Ha kitartunk Jézus Krisztus mellett. Mert léteznek igazi, állandó értékek– jelentette ki Kiss-Rigó László.

Ünnep

A húsvét nemcsak a feltámadás, hanem keresztségünk, kereszténységünk megújításának ünnepe is, újra hitet teszünk mellette. Emeljük fel a szíveinket – hangzott el a szentmisén. Megtörtént. Mindenki kórusban mondta a püspök után amit vall, amiben hisz, amit akar, szeretne, hogy megvalósuljon.

Mert Krisztus az igazi Bárány, aki elvette a világ bűneit, halálunkat halálával megtörte és feltámadásával új életet szerzett nekünk– mondta az áldozás előtt Kiss-Rigó László.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János