Húsvétra hangoló kiállítás nyílt a Dóm Látogatóközpontban

Aprólékos gonddal készített, szemet gyönyörködtető textilképekből nyílt húsvétra hangoló kiállítás a Szegedi Dóm Látogatóközpontban szerdán. Szekeres Erzsébet Magyar Örökség és Pro Cultura Christiana díjas képző- és textilművész „fénnyel varrott” alkotásait tekinthetik meg a látogatók.

Minden igazi művészet transzcendentális élményt nyújt a befogadónak, kicsit jobbá teszi az embert. Húsvétkor a hívő ember a föltámadt Krisztussal való kapcsolatát megerősítve jobbá akar válni, ebben nagyban segít, ha valaki rászánja az időt és megtekinti a kiállított műveket – méltatta a tárlatot Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

A kiállítás kurátora, Nagy Márta művészettörténész sokoldalú művészként jellemezte az alkotót, aki sző, hímez, bélyeget tervez, grafikákat rajzol, könyveket illusztrál. Kiállított textilképein a fehér szín dominál, amelyet kék, ezüst, arany és bordó szálakkal, valamint fényforrásként fehér, kék és türkiz porcelán gyöngyökkel egészített ki. Hímzési technikája a népművészetből származtatható, amelynek gazdag motívumkincse – tulipán, búzakalász, életfa és szív – is megjelenik a szakrális témák mellett.

Szűkszavú, lényegre törő előadásmódja is a népművészetben gyökerezik. A néző egy olyan világba jut el, ahol a szép, a jó, az igaz, az emberség, a hit és magyarságunk erős tudata uralkodik. Alkotásainak másik éltető forrása mélyen megélt keresztény hite– mondta a kurátor. Kiállított művein megjelennek a református kazettás mennyezetek díszítményei, zsoltárok szöveges megformálásai, valamint Szűz Máriát a kis Jézussal együtt bemutató ábrázolások.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba