A katyńi és a szmolenszki áldozatokra emlékeztek

A Katyńban meggyilkolt lengyel katonákra, valamint a szmolenszki légi katasztrófában életüket vesztett lengyel államférfiakra emlékeztek szombaton a szegedi fogadalmi templomban. A szentmise után megkoszorúzták a Szolidaritás parkban álló Katyń-emlékkeresztet.

Kettős tragédiára is emlékezünk ma, áldozataikért is imádkozunk – mondta Kiss-Rigó László a szombati, 18 órás szentmisén, a fogadalmi templomban. A misét a szeged-csanádi püspök celebrálta. 1940 tavaszán a szovjet NKVD emberei 25 ezer lengyel tisztet gyilkoltak meg, akik a Szovjetunió hadifogolytáboraiban raboskodtak, az áldozatok egy részét Katyń erdeiben hantolták el. Lengyelországban április 13-a a katyńi áldozatok emléknapja. 2010. április 10-én Szmolenszk fölött zuhant le az a repülőgép, ami Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét – politikai és katonai vezetőket – szállította a katyńi vérengzés 70. évfordulójának alkalmából megrendezett megemlékezésre. Szmolenszket és Katyńt 18 kilométer választja el egymástól. A balesetben 96 ember halt meg.

A beszéd után után Bökényi-Mikó Hajnalka mondta el Zbigniew Herbert Gombok című versét – a résztvevők a Lengyel Nagykövetség ajándékaként kitűzőket is kaptak, amiket a meggyilkolt tisztek kabátgombjairól mintáztak –, majd elhelyezték a kereszt tövében az emlékezés koszorúit. Közös mécsesgyújtással zárult a megemlékezés.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János