Egészségügyi dolgozók nagyböjti lelki napja

„Még ma velem leszel a paradicsomban” mottóval hívta az egészségügyi dolgozókat egy kis lelki feltöltődésre március 19-én, a szegedi Katolikus Házba a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálata. A nagyböjti lelkinapra az egyházmegye különböző településeiről, egészségügyi intézményeiből érkeztek orvosok, ápolók.

Ráhangolódásként Sieger Köder festményét szemlélték, amelyen Cirenei Simon segíti vinni a keresztet Jézusnak, majd a résztvevők elmondták a képhez kapcsolódó gondolatainkat, érzéseinket.

Ezt követően Jézus kereszten mondott szavairól, kiemelten Jézus jobb latornak adott válaszáról „még ma velem leszel a paradicsomban” hallhattak elmélkedést Veréb László atyától.

Valóban elég a köztörvényes bűnöző kis jóakarata, rövid bánata a bitófán? Hogy van az igazságosság? Tán csak nem olyan gyorsan jut a paradicsomba az, aki egész életében „lator” volt, aki az utolsó pillanatban fordul Jézushoz, mint aki egész életén át erre készül? – gondolhatja az, aki egész életében igyekezett hiteles keresztény életet élni. Mi hogyan gondolkodunk erről? A jobb lator bátor volt. Mert kérni. És én kérek-e? Nekem is bátornak kell lennem, mernem kell kérni Tőle.

A bűnös, a beteg, aki vágyik a gyógyulásra, az Ő nagylelkűségével találkozik. Isten szívesen megbocsát. Még a teremtésénél is nagyobb műve, hogy meg tud bocsájtani. Isten megbocsátása táplálék. Szeretetének beteljesülése. Az elveszett bárány, az elveszett drahma, a tékozló fiú története mind, arról az örömről szól, ahogy az Isten örül nekünk. Isten úgy szabadít, szeret, úgy bocsát meg, hogy örvendezik. Hiszem-e, bízom-e abban, hogy az én benső világomra is érvényesek az Ő gyógyulást adó, növekedést, szeretetet ébresztő szavai?

Az elmélkedés után kiscsoportban osztották meg tapasztalataikat, gondolatainkat egymással az egészségügyi dolgozók. A találkozás közös ebéddel, kötetlen beszélgetéssel zárult.