Megszépülnek a templomok

15-15 millió forintos kormányzati támogatásból újul meg az öttömösi és a ruzsai templom. Mindkét egyházközségben nagy ünnepre készülnek idén, az öttömösi Kisboldog­asszony-templom 85, a ruzsai Urunk színeváltozása-­templom 35 éves.

Hosszú készülődés után el­kezdődött a ruzsai templom teljes külső felújítása. Nagyon szépen köszönöm mindazok segítségét, akik segítik az egyházközség mű­­ködését, imáikkal, anyagilag támogatnak minket. Közös cél, közös hit, közös jövő, közös remény az és egymás iránti kölcsönös szeretet segítse az elkövetkező időszakot is. Idén 35 éves lesz a templomunk. A Jóisten áldása kísérje mindannyiunk életét, községünk jövőképét, családjainkat, és segítsen azzá az emberré válni, akiknek a Jóisten teremtett

– írta közösségi oldalán Negyela Zoltán plébános.

A plébános lapunknak úgy fogalmazott, a magyar ál­­lamnak köszönhetően újul­­hat meg a ruzsai Urunk szí­neválto­zása- és az öttömösi Kisboldog­asszony-templom, amire 15-15 millió forint támogatást kaptak. Az összegből mindkét templom teljes külső felújítása megtörténik.

Nem nagy templomokról van szó, nem akkorák, mint a kiskundorozsmai vagy a szentesi, ezek tényleg pici templomok. Az összeg remélhetőleg teljesen fedi majd a szükséges kiadásokat

– utalt az egyre emelkedő építőanyag-költségekre a plébános. A munkálatok február elején kezdődtek, és remélhetőleg május végéig befejeződik a felújítás, ugyanis mindkét te­lepülésen jubileumra készülnek. Idén az öttömösi templom 85, a ruzsai 35 éves.

Öttömösön a spárgafesztiválhoz kapcsolódóan ünneplik majd meg június közepén az évfordulót. 1936 óta önálló egyházközség az öttömösi, ott már tavaly volt egy nagyobb rendezvény, az egyházközség fennállásának 85. évfordulójának tiszteletére. Három éve ugyanis pályázatoknak és a helyi hívek adományának kö­szönhetően a teljes belső tere megújult az öttömösi templom­nak. Ezt is megünnepelték ta­valy nyáron, amikor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében kőkeresztet is állítottak.

Ruzsán pedig augusztus 14-én, a búcsún ünnepelnek, és a plébános reményei szerint az emléknapra egy könyvet is ki tudnak majd adni. A településen 1985 februárjában Udvardy József püspök tette le a templom alapkövét, amelyet 1987. augusztus 8-án szentelt fel Gyulay Endre megyés püspök Urunk színeváltozásának tiszteletére.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba