Tematikus kiadvány készült Bálint Sándor életéről

A Szeged c. várostörténeti és kulturális folyóirat 2021. decemberi lapszáma Bálint Sándor életéről szóló tematikus kiadványt jelentetett meg. Az ünnepi lapszám középpontjában egy sokak által tisztelt személy áll, aki nemcsak a különböző meggyőződésű embereket köti össze, de közel hozza múltunkat, erősíti identitásunkat és segít abban, hogy jobban megértsük kultúránkat, értékvilágunkat.

A lapszám sajátja, hogy a szerzők közül többen találkozhattak és ismerhették a hitvalló tudós egyszerű, közvetlen, sugárzó személyiségét és akadnak olyanok is, akik munkáin, gyűjteményén, vagy a város emlékezetén keresztül rajzolják elénk alakját. Az aktuális számot Gyulay Endre: Bálint Sándor, Isten hű szolgája című személyes hangú visszaemlékezése nyitja. Ezt követően több, mint tíz szerző mutatja be Bálint Sándor személyét, munkásságát, kultuazát, a különböző élethelyzetének korszakait. A szerzők között van Barna Gábor, Csapody Miklós, Kiss Norbert, Glässerné Nagyillés Anikó, Frauhammer Krisztina, Miklós Péter, Bogoly József Ágoston, Miklós Péter és Serfőző Levente. Az ünnepi kiadványt különlegessé és bensőségessé teszi Bálint Sándor unokája, Bálint Orsolya cikke, amit Bálint Sándor családi emlékezete címmel olvashatnak az érdeklődők. A számot többek között Lantos Miklós képei színesítik, aki feleségével többször elkísérte Bálint Sándort gyűjtőútjain, de az olvasó elé tárul a Somogyi-könyvtár kincsei közt található Bálint Sándor saját kézzel írt karácsonyi képeslapja is.

Ahogy Bene Zoltán főszerkesztő megfogalmazta, „reméljük, hogy a lappal hozzájárulunk ahhoz, hogy még közelebb kerüljön a szegediekhez Bálint Sándor és a szegediek is közelebb kerüljenek Bálint Sándorhoz.” Serfőző Levente oktatási helynök kiemelte, aki kezébe veszi a Szeged folyóiratot az találkozhat a Bálint Sándort övező kettős tisztelet jegyeivel: egyrészt, mint tudóssal, másrészt mint szenttel, az evangéliumi ember példájával.

2021 tavaszán a Szentszék engedélyezte a boldoggá avatás folyamatának további lépéseit, ezt követően Ferenc pápa egy dekrétumot írt alá, amellyel elismerte Bálint Sándor erényeit és azt a tiszteletet, amely mai napig övezi őt. A boldoggá avatási folyamatnak még nincs vége, hiszen a pozíció elfogadása után az erények elismerését követően, amelyet a teológus és a főpapi testület is elfogadott, majd Ferenc pápa jóváhagyott, az Egyházmegye hívei, közösségei Bálint Sándor közbenjárásáért imádkoznak. Ha ez megtörténik, akkor nyílik meg az út az ő boldoggá avatásához, amelyet reményeink szerint együtt ünnepelhetünk.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye