Meggyújtották az első adventi gyertyákat

Vasárnap fellobbantak az első gyertyák lángjai az adventi koszorúkon, ezzel megkezdődött a várakozás, az ünnepre készülődés időszaka. Az algyői Szent Anna katolikus templom az elsők között lehetett, mert már reggel 9 óra előtt meggyújtotta a plébános az első gyertyát. Beszámolunk még a sándorfalvi és a szegedi eseményről is.
– A fény, a gyertyák fénye is Krisztust jelképezi, mivel azt mondta magáról, „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága”. Az adventi koszorú pedig az örömöt is jelenti – kezdte ünnepvárással kapcsolatos szentmiséjét Fazakas Attila plébános az algyői Szent Anna templomban, majd megszentelte az adventi koszorút.

Álld meg Istenünk ezeket a gyertyákat, hogy újult erővel növekedjen bennünk a Jézus Krisztus iránti szeretet és tisztelet – fogalmazott.

 

Az első vasárnap üzenete

Advent a várakozás időszaka, mert jó arra várni, akit szeretünk és örömteli lesz a találkozás. De felmerül a kérdés: várunk-e egyáltalán valakire, valamire, megvan-e ez képességünk, vagy pesszimistán tekintünk a világra? Nem szabad, hogy ez az időszak az üres külsőségek szintjére süllyedjen, tartalom nélküli csillogásban merüljön ki. Legyünk képesek várni és remélni. Ez advent első vasárnapjának az üzenete – mondta Fazakas Attila. Ezután meggyújtotta az első gyertyát.

Összefogás Szegeden

Szeged első gyertyáját Botka László polgármester gyújtotta meg a városháza dísztermében ülve, ugyanis a koronavírus-járvány miatt az eseményt csak az online térben kísérhették figyelemmel az érdeklődők. Megemlítette, hogy Szegeden minél nagyobb a baj, annál nagyobb az összefogás. Gondoskodnak arról, hogy a rászoruló családoknak, a szegényebb sorban élőknek is jusson karácsonyi ajándék, csomagokat állítanak össze.

Most is, mint egész évben vigyázzunk egymásra. Kívánok mindenkinek boldog adventet és boldog ünnepi készülődést – mondta a városvezető.

A szebb ünnep reménye

Sándorfalván is a polgármester, Gajdosné Pataki Zsuzsanna gyújtotta meg az adventi koszorú, hitet jelképező első gyertyáját, szűk körben, mintegy 30-40 résztvevővel.

Csendesen, visszafogottan ünnepeltünk, nem hirdettük meg az eseményt. Arról beszélgettünk, hogy a koronavírus teljesen szétbombázza az életünket, viszont reméljük, az ünnepeink szépek lesznek – közölte a Gajdosné Pataki Zsuzsanna.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Kuklis István, Török János