A jövő papságáról és egyházáról szólt a szegedi papnövendékek hétvégéje

A szegedi szeminárium növendékei november 12-én és 13-án a jövő egyházáról gondolkoztak a Domaszék-Zöldfási Lelkigyakorlatos Házban.

A közös gondolkodás része annak a folyamatnak, amelyet Ferenc pápa szinodális útnak nevez. A pápa három egyszerű dologra hívja meg a keresztényeket: közösségre, részvételre és küldetésre. Az első nap a közösségen volt a hangsúly, mégpedig film, társasjáték és kötetlen beszélgetés formájában. Másnap Gulyás Péter egyházi fejlesztő segítségével mélyítettük el az önismeretünket és néztünk rá a jövő papságára, egyházára.

A délelőtt során megosztottuk egymással, hogy milyen személyiség vagyok, milyenek az elképzeléseim a papságról, milyen lelkipásztorrá szeretnék válni? A délutáni program egy időutazásra hívott minket. Elképzeltük, hogy 10 éves papként hol leszünk, milyen plébánián és milyen közösségben fogunk szolgálni? Mindezek után pedig tágabb körben néztünk rá a jövőre, pontosabban olyan időre, ami még belátható. Csoportmunkában képzeltük el, hogy mi várható reálisan a magyar társadalomban, a magyar katolikus egyházban és a plébánia közösségének életében 2040-re?

E hétvége által még jobban megismerhettük magunkat és egymás személyiségét, illetve elképzeléseit. Azonban a jövőt igazán úgy lehet csak alakítani, hogy először reflektálunk a múltra, megnézzük a jelent, majd pedig a Szentlélek vezetésével előre tekintünk és tervezünk.

Ezt a folyamatot újra és újra be kell járnunk, hiszen az idő megy, a világ és mi magunk is folyamatosan változunk. Így tervben van, hogy több, ehhez hasonló tréning segítségével beleássuk magunkat a részletekbe, hiszen a jövő rajtunk is múlik.

Aleksza János
V.éves papnövendék