Szeged-Csanádi Egyházmegye plébániai munkatársak zarándoklata Mátraverebély- Szentkútra

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége szervezésében először 2017 tavaszán valósult meg a plébániákon dolgozó civil munkatársak közös zarándoklata. Szép lelki élmények, gyümölcsöző találkozások és termékeny együtt gondolkodás jellemezte az út két napját. Sajnos az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor a folytatásra. A hagyományteremtés céljával 2021. november 5-6-án ismét zarándoklatra hívták az önkénteseket Mátraverebély-Szentkútra.

Az egyházmegye ezt a kétnapos zarándoklatot azoknak a civileknek ajándékozta, akik a plébánosuk szerint az egyházközségükben kiemelkedően értékes munkát végeztek, végeznek.
Ezzel az alkalommal szerették volna elismerni azoknak a munkáját, akiket a plébánosuk ajánl, megerősíteni őket munkájukban és lehetőséget biztosítani számukra a lelki feltöltődésre, a más plébániákról érkezőkkel való kapcsolatok és a közösség építésére. 31 munkatárs élt ezzel a lehetőséggel.

November 5-én délután keresztutat jártak a zarándokok, majd megismerték a kegyhely történetét. Az esti vesperás után egy „civil kávéházba” invitálták a meghívott munkatársakat. Tapasztalataik alapján, a plébániájuk életét érintő kérdések mentén zajlott az élénk beszélgetés, kis csoportokban.

Másnap délelőtt a Boldog Buzád-teremben Kondé Lajos pasztorális helynök mutatta be a Helynökség munkáját. Kellemes meglepetésként érte a munkatársakat, hogy a plébánosuk által írt személyes elismerésben részesültek, melyet egy Szent család-ikon kíséretében kaptak meg. Szentmisében adtak hálát az útért és a lélekemelő élményekért. A finom ebéd előtt a remetebarlangok meglátogatására és a csodálatos őszi kilátásban való gyönyörködésre is jutott idő.