A világmisszió vasárnapját ünnepelte egyházmegyénk is

Megyénk templomaiban is a missziókért imádkoztak vasárnap, míg a szentmiséken összegyűlt perselypénzt a missziók javára ajánlották fel. A székesegyházban Nyúl M. Fidelis nővér beszélt missziós munkáiról. Emellett útjára indult az egyházról szóló, 2023 októberében a Vatikánban záruló szinódus is, melynek egyik kulcsszava a misszió.

A katolikus egyházban 1926 óta hagyomány a missziós gondolat tudatosítása október folyamán, éppen ezért az október a világmisszió hónapja, minden október harmadik vasárnapja pedig II. János Pál pápa rendeletére a világmisszió vasárnapja. A missziós vasárnap arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyház természeténél fogva missziós, ezért fontos, hogy minden tagja ossza meg a hit ajándékát azokkal, akik még nem kapták meg.

Idén a világnap október 17-re esett, ez alkalomból megyénk templomaiban is a missziókért imádkoztak, míg a szentmiséken összegyűlt perselypénzt a missziók javára továbbítják majd a következő napokban. A székesegyházban a vasárnap esti szentmisén Kondé Lajos, a dóm plébánosa arról beszélt, hogy a misén a lelkiségi mozgalmakkal együtt ajánlják fel fohászaikat a Mennyei Atyának, és az egyházmegyében jelenlévő mozgalmakkal imádkoznak együtt. Hozzátette, ahogyan a világegyház, úgy a plébánia közössége is a világmisszió vasárnapját ünnepli. Figyelmeztetett, az evangélium hirdetése minden keresztény ember feladata.

Jelezte, emellett a világ összes katolikus egyházmegyéjében, így a Szeged-Csanádi Egyházmegyében is elkezdődött vasárnap az egyházról szóló, 2023 októberében a Vatikánban záruló szinódus, amelyet Ferenc pápa indított útjára. Erre a Szentírás ünnepélyes kihelyezése hívta fel a figyelmet a szentmise elején. A lelkipásztor hangsúlyozta, Isten igéjére szeretnének figyelni, és azt szeretnék, hogy ez a zsinati folyamat Isten igéjét megérintő legyen. Megjegyezte, a folyamatnak három kulcsszava van: a közösség, a részvétel és a misszió.

A vasárnap esti szentmisén Nyúl M. Fidelis nővér is részt vett, aki missziós munkáiról számolt be a jelenlévőknek. Elmondta, 22 éve tagja annak a nemzetközi közösségnek, amely 30 országban van jelen. A nővér eddig 3 országban szolgált: Afrika egyik legkisebb országában, Peruban és Szerbiában. Afrikában iszlám vallású gyerekeket tanított, akik öt különböző törzsből származtak, tehát az anyanyelvük és a kultúrájuk is különböző volt, míg az oktatás angolul zajlott. Iskola után a plébánián foglalkozott a gyerekekkel, akiket elsőáldozásra is felkészített. Októberben a nővérekkel családokat látogattak meg esténként.

Fidelis nővér hangsúlyozta, gyerekkori álma volt, hogy misszionárius legyen. Peruban szintén gyerekekkel foglalkozott, valamint fogyatékkal élők nevelőit helyettesítette, de a pandémia közbeszólt, tavaly márciusban haza kellett utaznia. Tevékenységét Szerbiában folytatta idén nyárig, itt már magyar nyelven oktatta a fiatalokat, és segédnevelője volt egy kollégiumnak.

Jelenleg Makón szolgál és azt vallja, hogy mindenkinek ott van küldetése, ahol éppen tartózkodik. Így most neki Makón van küldetése, mégpedig az, hogy közelebb segítse Istenhez azokat, akikkel kapcsolatban van.

Forrás: delmagyar.hu