Ferenc pápával találkoztak a magyar cigány fiatalok

Nagy megtiszteltetésben volt része a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat vezetőinek és hallgatóinak: a szervezet fennállásának tízéves évfordulóján Ferenc pápa személyesen fogadta a magyar küldöttséget.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és a Roma Szakkollégiumok Egyesületének vezetői és hallgatói Ferenc pápa szokásos szerdai audienciáján vettek részt Rómában.

A pápa tanítását megelőzően egyenként üdvözölték a jelenlévő csoportokat, név szerint is megemlítve a magyarországi fiatalokat – amit a KRSZH csapata hangos éljenzéssel fogadott.

A Szentatya a VI. Pál aulában tartott általános kihallgatáson folytatta a megigazulásról szóló, korábban elkezdett katekézisét, és a galatákhoz írt levél alapján a keresztény szabadságról és az evangéliumnak a különböző kultúrákban való hirdetéséről beszélt.

Az olasz nyelvű tanítást francia, angol, német, portugál, spanyol, lengyel és arab nyelven is összefoglalták, majd ezeket a nemzetiségeket külön is köszöntötte a Szentatya.

A kihallgatás a Miatyánk latin nyelvű eléneklésével és Ferenc pápa áldásával ért véget.

A kihallgatáson való részvétel maga is ajándék volt, ám a Gondviselés tartogatott még meglepetést a magyar csoport számára. A Szentatya mellett helyet foglaló püspökök között ült Fülöp metropolita, Atanáz püspök és Fabiny Tamás evanglélikus püspök is. A kihallgatásoknak szigorú protokollja van, ám amikor a magyar püspökök köszöntötték a Szentatyát, Fülöp metropolita elmondta neki, hogy lelkes magyarországi cigány fiatalokkal érkezett, Ferenc pápa pedig közvetlen módon és örömmel invitálta a csapatot a vele való személyes találkozásra.

Így történt, hogy a KRSZH csapata személyesen találkozott Ferenc pápával, aki közös fényképre is beállt közénk. A magyar csoport a cigány himnusz eléneklésével és egy hagyományos cigány kendővel ajándékozta meg a Szentatyát, aki búcsúzóul magyarul köszöntött bennünket: “Isten éltesse!”

Forrás: https://hd.gorogkatolikus.hu/