Szent Gellért Fesztivál a Dómban

A Szeged-Csanádi Egyházmegye idén 14. alkalommal rendezi Szegeden a Szent Gellért Fesztivált, az egyházmegye első püspöke (1030 – 1046), a vértanú Szent Gellért ünnepéhez (szeptember 24.) kapcsolódóan.

A Velencéből érkező, a Szentföldre tartó, de csak Magyarországig jutó Szent Gellért püspök kiemelkedő alakja a magyar történelemnek. A feltehetően lombardiai származású szerzetest 1015 augusztusában mutatták be István királynak, aki rábízta fia, Imre herceg neveltetését. A király később marosvári (csanádi) püspökké nevezte ki (1030). Igen nagy örömét lelte munkájában, a kereszténység megerősödéséért folytatott igyekezetében, evangelizáló, templomépítési, papnevelési tevékenységében. Gellért ott volt István király halálos ágya mellett is, és közös fohásszal ajánlották fel az országot a magyarok Nagyboldogasszonyának.

Szent Gellért püspök napjainkban igazi európai példakép lehet nemcsak a keresztényeknek, hanem mindenkinek, különösen a nevelők számára. Szerény aszkéta élete, áldozatos munkája, nevelői következetessége, valamint minden tettében megnyilvánuló szeretete, valamennyiünk számára követendő példa. Az iránta érzett tiszteletből viseli nevét az évente rendezett zenei fesztivál.

A koncertsorozat célja, hogy olyan komolyzenei eseményre hívja a közönséget, amely kifejezi és erősíti a hit és a művészet határokon átívelő kapcsolatát. Műsoron – amelyen ezúttal is fellépnek tehetséges, fiatal szólisták – szimfonikus- és kamarakoncertek, jótékonysági hangverseny és tudományos előadások szerepelnek.

Bízunk benne, hogy a Szent Gellért Fesztivál ezúttal is művészi, kulturális és különleges zenei élményt kínál a közönségnek, miközben hozzájárul Szeged fesztiválvárossá válásához.

Látogasson el a szentgellertfesztival.hu oldalra, ahol a koncertek részletes műsora olvasható.