Felújítják a száz éves szentesi iskolát

Megkezdődött a szentesi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda iskolaépületének energetikai korszerűsítése, a beruházás 281 millió forintból valósul meg. Az épület energetikai korszerűsítését jövő júliusra szeretnék befejezni, a munkákat igyekeznek úgy ütemezni, hogy a gyerekek minél kevesebbet tapasztaljanak a felújításból.

– Ez egy óriási lehetőség az intézmény számára. Még 2019 őszén pályáztunk, de akkor tartalék listára került a projekt. Nemrég tudtuk meg, hogy lett forrás, így zöld utat kapott a pályázatunk

– számolt be a projektről Siposné Miskolczi Gyöngyi, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője. Hozzátette, az iskola épülete még 1913-ban épült meg, azóta ilyen mértékű felújítás nem történt.

Az energetikai korszerűsítés 281 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg – tájékoztatott Sztrémi Zsuzsanna pályázati referens. A beruházás keretében hőszigetelik a zárófödémet és pincefödémet, felújítják a homlokzati nyílászárókat, így azok mind energetikai szempontból, mind külső megjelenésükben hozzájárulnak majd az épület megújulásához. Napelemet is szerelnek fel, a megújuló energia használatával javítja az épület hőtechnikai adottságait, valamint az gyerekek hőérzetét.

A felújítás várhatóan 2022 júliusában fejeződik be. A fejlesztés eredményeként az intézmény egy energetikailag korszerűsített iskolaépülettel, Szentes város pedig egy felújított díszes épülettel gazdagodik.

– A felújítás során azt is figyelembe kell venni, hogy egy helyileg védett épületről van szó, emellett az időjárás függvénye is, hogyan tud haladni a kivitelező. Megpróbálunk egy nagyon jó logisztikát kialakítani, a nagyobb tereket érintő munkákat, mint például az ebédlőjét, próbáljuk a szünetekre időzíteni, hogy a gyerekeket minél kevésbé érintsék a felújítással járó átszervezések – összegzett Siposné Miskolczi Gyöngyi.

Forrás: delmagyar.hu