Nekem a NEK… – Serfőző Levente atya

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sokaknak egyet jelent azzal, hogy Isten bennünk él az Oltáriszentségben. Egyet jelent Jézus Krisztus ünneplésével, aki meghalt értünk és feltámadt. A közös megélésen túl pedig mindenki érkezik egy saját gondolattal, amivel személyessé és még teljesebbé tehető az ünnep. Serfőző Leventével, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási püspöki helynökével beszélgettünk a kongresszus mindenki számára megfogható jelentéséről.

 

„Az eucharisztikus kongresszust sajátomnak érzem, hiszen egyszerre személyes és közösségi ünnep. Közösségi, mert sokakkal együtt élhetjük meg hit a ajándékát, az Egyházhoz való tartozást, és azokat az értékeket, amelyek összekötnek bennünket. Ugyanakkor a kongresszus minden programja közül a legkiemelkedőbb a Szentatyával való találkozás” – mondta el nekünk a plébános.

Az oktatási helynök az esemény missziós jellegét kiemelve azt mondta: a kongresszusnak vannak olyan programjai, amelyek túllépnek a szoros értelemben vett egyházi közegen. „Ezek megszólíthatnak olyan embereket, olyan társadalmi rétegeket is, akik nyitottak és örömmel kapcsolódnak be egy ilyen eseménysorozatba,ünnepbe. Ezzel együtt az eucharisztikus kongresszus az egész társadalom felé üzenettel bír.”

Hangsúlyozta hogy a kongresszus 1938 után újra a közös történelmi gyökerekre mutat: „nem csak a 83 évvel ezelőtti nagy világi alkalomra, hanem a több mint ezer éves magyar történelmünknek meghatározó alakjaira, személyeire, szentjeire, Szent Istvántól egészen napjainkig; nagyon sokan alakították a magyar történelmet és ebben szerves alkotó tényező volt a magyar egyház élete és szolgálata.”

Az eucharisztikus kongresszus másik kiemelendő és a ma embere számára is értékkel bíró üzenete a család.

Az egy héten át tartó eseménysorozaton újra család leszünk. Az Egyház és a család kölcsönösen átjárják egymást, már abban is, hogy együtt fogunk ünnepelni és – akár lélekben vagy fizikailag – találkozni. A család és a közösség fontos üzenettel bír a hétköznapi ember életére – mondta Serfőző Levente oktatási helynök.
A Vasarnap.hu Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos hírei itt érhetők el.

Kiemelt képünk forrása: dr. Serfőző Levente Facebook-oldala

Forrás: vasarnap.hu