Szobori búcsút rendeztek a hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Lovas, színpadi és hagyományőrző programok várták a Szobori búcsú látogatóit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban vasárnap. A megyés püspök által celebrált szentmise keretében átadták a Szer Üzenete-díjakat, amelyekkel idén miniszterelnöki biztost és államtitkárt tüntetett ki az emlékpark ünnepi kuratóriuma.

A környékbeli fogatok látványos felvonulásával kezdődött a Szobori búcsú az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban vasárnap. Az ünnep gyökerei igen messzire nyúlnak: több mint száz évvel ezelőtt jöttek először össze a környékbeliek a millenniumi Árpád-emlékműnél, hogy megemlékezést tartsanak. Az ünnep eredeti üzenete Árpád, a honszerző fejedelem és az ő emlékezetét éltető, középkori monostor alapítói iránti tiszteletadás. Az összejövetelekhez mindig kapcsolódott szentmise is, ezért a környékbeliek „szobori búcsú” néven kezdték emlegetni a Kisboldogasszony ünnepnapján tartott megemlékezéseket. Honfoglalás kori lovasbemutató, ügyességi fogathajtó verseny, színpadi és hagyományőrző programok, viseletbemutatók és kiállítások várták egész napon át a látogatókat.

2007-ben, Árpád vezér halálának 1100. és az első Szobori búcsú 110. évfordulója alkalmából az emlékpark Szer Üzenete néven kitüntetést alapított. A díjjal, vagyis a monostor ásatása során fellelt íjas, ezüst pecsétgyűrű másolatával évről évre olyan keresztény, magyar embereket méltatnak, akik közösségépítő, nemzetmegtartó munkájukkal és példamutató életükkel segítenek Ópusztaszer üzenetét mind több embertársukhoz eljuttatni.

A pecsétgyűrű szimbolikája kettős. A megfeszített íj belső, feszültségi zónájában található kereszt és nap-hold szimbólumok a kereszténység és a nemzeti életösztön akaratát jelképezik. „Tehát egyszerre érzékelteti használója törekvését az égiek felé, egy magasabb szellemiség irányába, és fejezi ki az európai nemzetté vált magyarság e világi céltudatosságát” – áll a kitüntetéssel járó oklevélben.

Az emlékpark ünnepi kollégiuma idén Vizkelety Mariannt, az állami szervek működésének elemzéséért felelős miniszterelnöki biztost, valamint Maruzsa Zoltánt, köznevelésért felelős államtitkárt méltatta a Szer Üzenete-díjjal a Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök által celebrált ünnepi szentmise keretében.

– Meg vagyok hatva. Egész életem során az oktatás ügyével volt szerencsém foglalkozni. Azt gondolom, olyan területre vezérelt a Jóisten, mely egyre fontosabb lehet az identitásunk megőrzése terén. Oda kell figyelni, hogy az oktatás ügye a nemzet, az egyház, a test, a lélek és a szellem ügyét szolgálhassa – fogalmazott Maruzsa Zoltán köszönőbeszédében.

Forrás: delmagyar.hu