Nemzetközi biblikus konferencia kezdődött Szegeden

Galaták és Galata-levél címmel nemzetközi biblikus találkozót szervez augusztus 23. és 25. között a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány. A rendezvény hétfőn kezdődött a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, ahova 33 előadót vártak a magyar egyházi felsőoktatási intézményekből, valamint Gyulafehérvárról, Regensburgból, Berlinből és Halleból.


Galaták és Galata-levél címmel nemzetközi biblikus konferencia kezdődött tegnap Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban. Benyik György, a Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója elmondta, hogy a levél hátterében egy földrajzilag és etnikailag is nagyon összetett – jórészt a mai Törökország területén található – közösségben már megkezdett keresztény misszió problémái, a közösség irányzatainak elméleti vitái, valamint a korakeresztény és a zsidó diaszpóra közötti nézeteltérések állnak.

Tényeket vizsgálnak

A konferencia elsősorban a levél szövegében rejlő vallásfilozófiai és történeti tényeket kívánja megvizsgálni, ugyanakkor foglalkoznak az írás fogadtatásával az ókeresztény irodalomban, és téziseinek a hellenisztikus filozófiában tükröződő párhuzamaival is. A levél Pál kora zsidó-keresztény és pogány missziójának vitáihoz vezet el.

A Szegedi Dóm Látogatóközpontban rendezendő tanácskozásra 33 előadó érkezett, akik az ökumenizmus jegyében képviselik a magyar egyházi felsőoktatási intézményeket. Rajtuk kívül – többek között – Gyulafehérvárról, Regensburgból, Berlinből és Halleból is érkeztek biblikusok a tanácskozásra. Az előadások német, angol és olasz nyelven hangzanak el, rövid összefoglalójukat pedig a konferencia honlapján lehet olvasni.

Online is nézhetik

Azok, akik a járványügyi korlátozások miatt személyesen nem tudnak részt venni a tudományos tanácskozáson, videót küldenek vagy online tartják meg előadásukat.

Ebben az évben Mario Cifráknak − aki évek óta visszatérő előadója a konferenciánknak −, a Zágrábi Tudományegyetem Katolikus Teológiai Kar Újszövetségi Szentírás Tanszéke vezetőjének ítélte oda a kuratórium a neves Gnilka-díjat.

A konferenciára jelenik meg Áldozat és Rítus címmel az előző konferencia kötete, mely a keresztény Eucharisztia bibliai előzményeit mutatja be. Az idén rendkívüli kiadvánnyal is jelentkeznek, Martin Meisernek, a Saarlandi Egyetem jeles Septuaginta-szakértőjének „A karióti Júdás. Egy közülünk” című könyvével, mely a Júdás-kérdés kultúrtörténetét mutatja be a bibliai időktől kezdve napjainkig − magyar nyelven.

Koncerten adják át a díjat

A Gnilka-díjat a szegedi Dómban egy koncerten adják át ma este. A rendezvényen több felekezet kórusa énekel Gyüdi Sándor karmester és Varjasi Gyula karnagy vezetésével.

A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia az elmúlt három évtizedben Kelet-Európa egyik legnagyobb teológiai tanácskozásává nőtte ki magát. A szervezők a hazai és a neves külhoni magyar biblikusok mellett rendszeresen lehetőséget adnak az előadásra és a publikálásra a külföldi szaktekintélyeknek is.

Forrás: delmagyar.hu