Gondolatébresztő tények a missziós orvostól

A misszió és a szolgálat jelentőségéről, valamint Afrikáról beszélgetett szerda este a Dóm Látogatóközpontban Fodor Réka, missziós orvos és Kuzmányi István, az Új Ember főszerkesztője, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus két önkéntes hírnöke.

Réka tavaly két hétre indult, végül félévig maradt Afrikában, mert megérezte azt, hogy Nigériának szüksége volt rá.

Először 2015-ben dolgozott missziós orvosként, akkor jött vele szembe egy felhívás, hogy Ugandába orvosokat keresnek.

– A Jóisten nyomatott velem egy entert akkor,

de nem volt jó, mert nem Jézus volt a misszió középpontjában. Afrika más volt. Oda pénzt és segítséget vittünk, de a hitet hoztuk haza.Vasárnap minden mise 3 órás, mindegyiken ötezren vannak, az imaházakban pedig olyan alleluja van, mint egy örömtánc – magyarázta.

Ennek ellenére minden nap láttak síró anyákat a gyermekeik ágya mellett a kórházban, és látták a milliókat kínzó éhséget is. – A legtöbben egy dollárból élnek egy nap. Ha valakinek nincs tíz dollárja eltéve és elkapja a maláriát, akkor abba belehal. A világ szégyene, hogy egy év alatt egymillióan halnak meg e betegségben – mutatott rá Réka, akit egyébként azóta Afrékának is becéznek.

Ezt tetőzte még tavaly a koronavírus, amikor 6 hétre bezártak a piacok, pedig sokan ott keresték meg a pénzt. Afréka Kuzmányi István segítségét kérte, aki által gyűjtés indult hazánkban. 150 millió forint gyűlt össze, amiből 7500 családot tudtak ellátni. István szerint csakis úgy szabad misszióra indulni, hogy meg vagyunk térve, Réka pedig éppen ezért hiteles és jó példa.

Forrás: delmagyar.hu