Romaság – határok nélkül címmel Szegeden tartott projektzáró konferenciát az EMET a Dóm Látogatóközpontban

Romaság – határok nélkül címmel Szegeden tartott projektzáró konferenciát az EMET a Dóm Látogatóközpontban. A június 23-24-i rendezvény megnyitóján üdvözletet mondott Rétvári Bence miniszterhelyettes, Latorcai Csaba államtitkár, Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke, valamint Monszpart Zsolt, az EMET főigazgatója.

Kozma Gábor rektor, a SZEGEPI főigazgatója szólt Egyházmegyénk köznevelési, felsőoktatási és gyermekvédelmi intézményeinek tevékenységéről a halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, elsősorban a romák segítésére. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az általa a gyermekmentésre létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkájáról szólt, és két roma diákjukat is magával hozta, akik szavalatukkal, énekükkel nyújtottak művészi perceket. Előadást tartott Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezetője, Jancsák Csaba, az SZTE tanszékvezetője, Székely Levente a Kutatópont Kft. igazgatója és Sölch Gellért helyettes államtitkár.

A csütörtöki konferencia napon külön szekciót szervezett „A roma oktatás élet-útja” címmel Egyházmegyénk, amit Bíró Gyula egyetemi képzésfejlesztési igazgató vezetett a GFE, a SZEGEPI, a Gyakorlóintézmény és a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium szakértőinek előadásaival.