Minden mozdulatában ott volt az Isten

Bálint Sándor emléknapot szervezett a Szeged-Csanádi Egyházmegye


2021. május 10-én emléknap keretében emlékeztek meg Bálint Sándor néprajzkutatóról Szegeden. A járványügyi rendelkezéseknek eleget téve szűk létszámban imádkoztak az elhunyt tudós sírjánál, ahol Gyulay Endre ny. püspök mondott beszédet. Beszédében kiemelte Bálint Sándor életszentségét, alázatos munkáját, mellyel a tudományos és a vallásos életében is példát adott. Személyesen is ismerve a “legszögedibb szögedit”, a püspök felidézte a találkozásokat, az őszinte, mély beszélgetéseket és úgy vélte: ő nemcsak utána járt az egyház dolgainak, Isten ügyeinek, hanem azt élte is. Minden mozdulatában ott volt az Isten. Hol jobbról, hol balról üldözték, ő pedig szerényen, de állhatatosan kitartott a pápák által meghirdetett keresztényszociális világ formálásában. Példakép embersége, életvitele, tudása, vallásossága, amely évtizedek után is hat.

A nap során megáldották a szülőháza helyén épített társasház homlokzatára elhelyezett új emléktáblát, melyet az eredeti épület bontásakor távolítottak el. A programok között sor került a februárban online elindított Bálint Sándor Vetélkedő döntőjére is, melynek az Alsóvárosi Ferences Kolostor és Templom adott otthont. Szeged-Alsóváros a szentéletű tudós otthona, szűkebb pátriája volt. Itt született és nevelkedett, itt ismerte meg a vallásos népi kultúra értékeit.

A vetélkedő döntőjébe tizenhét csapat jutott be. A versenyben résztvevő diákok Bálint Sándor hitvalló élete, tudományos, pedagógiai munkássága mellett a családjához, népéhez és egyházához fűződő hűségét igyekeztek bemutatni. A korosztály szerinti csapatok saját prezentációk formájában ismertették az általuk választott témákat, de kitértek a saját településükön még ismert vagy korábban élő hagyományokra is. Az utolsó fordulóban versenyző csapatok hamarosan egy szegedi élménynapon vehetnek részt, amely Isten szolgája Bálint Sándor személyéhez, egyetemi munkásságához, vallásos életéhez kapcsolódó helyszíneit igyekszik bemutatni. A zsűri tagjaként jelen volt Bálint Orsolya, Bálint Sándor unokája is.

A halálának 41. évfordulója alkalmából szervezett emléknap a Dóm téri Pantheonban álló szobornál koszorúzással, majd ünnepi szentmisével zárult, melyet Kiss-Rigó László püspök mutatott be. A főpásztor homíliájában méltatta Bálint Sándor mély istenkapcsolatát. Napjainkban, amikor sokan az önmegvalósítás útján keresik boldogságukat, addig a hitvalló tudós élete, a hűség és a szolgálat megélésében teljesedett ki. Fontos értékek határozták meg életét, mint a hit, a család, a közösség és a népe iránti szeretet.

Az emléknap több szervezett és intézmény támogatásával és összefogásában valósulhatott meg. A Szeged-Csanádi Egyházmegye mellett jelentős szervezői szerepet vállalt az Alsóvárosi Ferences Plébánia, a Karolina Általános Iskola és Gimnázium, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antroplógiai Tanszék, a Napsugaras Tájház és a Móra Ferenc Múzeum.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye
Fotó: Tapodi Krisztián