A plébános, aki alpolgármester is

Antal Imre, a Kisteleki járás katolikus plébánosa, vagy ahogyan legtöbben szólítják, Imre atya Ópusztaszeren nemcsak a templomban hirdeti az igét, prédikál az embereknek, a község politikai életében, irányításában is tevékenyen részt vesz: 2014 óta alpolgármester. Munkájáért díjazást nem kap, mint pap nem is kaphat.


– Ópusztaszerhez különösen kötődöm, 2010-ben ott kezdtem plébánosi szolgálatomat a Kisteleki járásban. Akkor ismertem meg Makra József polgármestert, akivel jó, szívélyes, barátinak és atyainak is nevezhető kapcsolatom alakult ki, heti szinten találkoztunk és beszélgettünk a falu ügyeiről a hivatalban

– kezdte alpolgármesterségének történetét a 36 éves, Erdélyből származó Antal Imre katolikus plébános.

A felkérés

A 2014-es önkormányzati vá­­lasztás után jött az Antal Imre számára teljesen váratlan fordulat. Makra József jelezte, hogy a szertartás után szólni szeretne a gyülekezethez, ami­re a plébános rábólintott.

– Nem tudtam, hogy Józsi bácsi miben sántikál – emlékezett vissza.

– Azt hittem, köszönetet szeretne mondani a lakosságnak az újabb ciklusra szóló bizalomért, de arra, ami történt, nem gondoltam. A nyilvánosság előtt jelentette be, hogy felkér alpolgármesternek. Tátva maradt a szám. Kiderült, előzetesen Kiss-Rigó László megyés püspökkel is egyeztetett, aki áldását adta a kezdeményezésre. Lányos zavaromban igent mondtam, de nem bántam meg – jelentette ki.

A közösségért dolgozik

Az új felállásban még szoro­sabb kapcsolat alakult ki kö­­zöttük, ami a tiszteleten is alapult.

– Javadalmazást alpolgármesterként, papként nem kaphattam, de ez fel sem merült bennem, célom a már megismert helyi közösség hatékony segítése, támogatása volt. Nem vagyok politikus, egyszerű embernek, egyszerű hétközna­­pi papnak tartom magam – közölte Antal Imre.

Az alpolgármesteri tisztet 2014-től tölti be, Makra József 2019-ben is felkérte erre – szintén a templomban –, és ő újra vállalta. Hozzátette: megtisztelő, hogy ennyire befogadták a közösségbe, számítanak rá és adnak a szavára.

– Egységben, békében, harmóniában dolgozunk. Tisztában vagyok a tervekkel, minden Ópusztaszert érintő beruházással – jegyezte meg Antal Imre.

Szóba került, státusza kurió­zum. Azt mondta, úgy tudja, a megyében másik pap, lelkész nincs hasonló pozícióban, de valószínűleg az országban sem, vagy nem túl gyakori.
Kedélyes úriember

– Makra Józsefet úgy tudnám legjobban jellemezni, hogy kedélyes úriember, akinek helyén van az esze. Lehet tőle tanulni, például azt, hogy nem szabad türelmetlenkedni, kapkodni – mondta Imre atya.

– Minden testületi ülésen, minden döntésben részt vesz, maximálisan közösségi ember, közösségi életet él. Ha az első ciklusban csalódtam volna, nem kértem volna fel 2019-ben újra a tisztségre, amit örömömre, ismét elvállalt. Agilis, rugalmas, tehetséges fiatalember – mondta Makra József.