Sikeres az idei Tesz-Vesz Tavasz

Mindössze két hét alatt gazdára talált mind a 2020 facsemete, amelyek elültetéséhez toborzott önkénteseket a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája a Tesz-Vesz Tavasz akció keretében. A szimbolikus számú facsemete két jeles egyháztörténeti esemény, valamint a jövő, azzal együtt a remény mementójaként növekszik immár nyolcvan településen.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája idén immár 13. alkalommal hirdette meg a Tesz-Vesz Tavasz akciót.

Kettős cél

– A program célja évről évre, hogy szociális, karitatív jellegű önkéntes munkára hívja a hittanosokat, a közösségeket és a családokat. Ez a szolgálat jelentheti egy templomkert vagy iskolaudvar rendbetételét, idősotthonok látogatását, rászorulók segítését – fejtette ki Serfőző Levente, az egyházmegye oktatási helynöke, ifjúsági referense. Az idei akció azonban egy másodlagos célt is szolgált.
Hirdetés

Iskolai, plébániai és hittanos közösségek, családok, ifjúsági csoportok és alapítványok is csatlakoztak a faültetési akcióhoz, például Pusztamérgesről is.Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

– Az idei felhívást eredetileg tavaly tavaszra terveztük, ám azt a koronavírus-járvány meghiúsította. Két fontos eseményt is ünnepeltünk tavaly: az egyházmegye megalakulásának 990. évfordulóját, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 2020 programot. Éppen ezért most arra hívtuk az önkénteseket, hogy 2020 fát ültessenek az egyházmegye területén – mondta az akció főszervezője.

Hatalmas érdeklődés

Az egyházmegye nyolcvan településéről csaknem háromezer ember, köztük plébániai és iskolai közösségek, ifjúsági csoportok, alapítványok, családok csatlakoztak a kezdeményezéshez. Március első két hetében mind a 2020 fa gazdára talált, jóllehet eredetileg április végéig szólt a felhívás.

– Javasoltuk, hogy a közösségek helyezzenek el emléktáblát az elültetett kocsányos tölgy, illetve ezüst hárs facsemeték mellé. Sok közösség meg is tette, zömmel kisebb megemlékezést is tartottak. Egy kis facsemetében benne van a jövő. Különösen szép dolog számomra, hogy évtizedek vagy éppen évszázadok múltán is mementói lesznek ezek a növények a reménynek és a közösségi összefogás erejének, mely értékek a jelenlegi nehéz időszakban komoly kapaszkodót jelenthetnek mindannyiunk számára – fogalmazott.

Teremtésvédelem

Az oktatási helynök kiemelte továbbá, hogy a faültetéssel Ferenc pápa gondolatiságához is csatlakozni kívántak, aki gyakran hangsúlyozza a környezet mellett a teremtésvédelem fontosságát.

– Abba a teremtett világba ültettük el a kis facsemetéket, amely bennünket körbevesz, levegőt, fényt, életet ad számunkra. Ezáltal teremtésvédelem is történt: a jövőt ültettük el, azt gondozzuk – hangsúlyozta Serfőző Levente.

Forrás: delmagyar.hu