Emberségesebb életet kért virágvasárnap a püspök

Öncélú státusszimbólumokról, a közösségi oldalak manipuláló tevékenységéről és a közönyről beszélt Jézus jeruzsálemi bevonulása és passiója kapcsán Kiss-Rigó László megyés püspök virágvasárnapi szentmiséjén. Mint mondta, nagyhéten ezeken érdemes elgondolkodni.

Virágvasárnap, azaz a húsvét előtti vasárnap a keresztény ünnepkörben a nagyhét kezdete. Ezen a napon Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezünk. Ez alkalomból celebrált ünnepi szentmisét délelőtt 10 órától Kiss-Rigó László megyés püspök a szegedi dómból. Bevezető szavaiban kiemelte: ezen a napon arra ébredtünk, hogy egy órát előre ugrottunk az időben, a nagyhéten azonban olyasmire emlékezünk, amely nem egy órával, hanem ennél jóval előbbre vitte az emberiséget.

Elsőként megemlékeztek a jeruzsálemi bevonulásra, majd megáldották a pálmaágakat, amely a győzelem és a diadal jelképe. A liturgia további részében a passió hangzott el, azaz felidézték Jézus keresztre feszítésének és szenvedésének történetét. Ezt követően Kiss-Rigó László arra hívta fel a figyelmet, hogy mindkét, felidézett bibliai történetben önellentmondásos események vannak.

– Jézus, akit megváltóként fogadtak, nem díszhintón vagy fegyveresen vonult be Jeruzsálembe, hanem szamárháton. Nem használt értelmetlenül és öncélúan státusszimbólumokat, az ugyanis az intelligencia és a felelősségtudat hiányát jelenti

– utalt a püspök a ma gyakran megfigyelhető jelenségre. A második ellentmondás szerinte az volt, hogy az a tömeg, amely Jézust euforikus éljenzéssel éltette, néhány nappal később a halálát követelte.

– Ha a társadalmat tömeggé silányítják, vagy rossz célra próbálják használni az embereket, akkor manipulálják őket. Így működnek ma a közösségi oldalak, amelyek ideológiákat, dogmákat próbálnak sulykolni arra hivatkozva, hogy ez a haladás útja – fogalmazott Kiss-Rigó László.

A püspök felhívta még Pilátus viselkedésére is a figyelmet, aki szerint bár Jézus ártatlan volt, a tömeg követelésének engedve kivégeztette, de lelkiismerete miatt mosta kezeit.

– Ez a közöny és nemtörődömség is tipikus jelenség napjainkban. Érdemes ezen és a két másik önellentmondáson is elgondolkoznunk Jézus feltámadásának ünnepére készülve, hogy a járvány elmúltával emberségesebb és magasabb szintű életet tudjunk élni – zárta gondolatait.

Forrás: delmagyar.hu