Felújítják a templomot

A klárafalvi Szent Kereszt-­templom régóta várt felújítása a múlt héten megkezdődött, a tervek szerint ősszel szentelhetik fel az épületet. A makói kivitelező cég szakemberei már dolgoznak a templomon.

Az aljzatbeton réteg előkészítését végzik. Fotó: Hunyadi-Huszta Brigitta

– Ősszel szeretnénk újraszentelni a templomot. Szeptember 14-én van Szent Kereszt felmagasztalása, a búcsúünnepünk, de ugyanekkor Királyhegyesen is ünnep lesz, ráadásul szeretnénk meghívni a püspököt az eseményre, össze kell hangolnunk – mondta Varga Attila plébános.

A járványhelyzet súlyosbo­dása óta nem lehet szentmisét tartani templomokban, így jelenleg Klárafalván sem. Amennyiben enyhül a helyzet, és ismét lehet csoportos rendezvényeket tartani, Boros Zsolt polgármester a faluházban biztosít helyet a miséknek. A településen 1932-ben döntötték el a katolikus hívek, hogy templomot kell építeni.

Két évvel később felszentelték a Szent Kereszt-templomot, azóta nem végeztek komolyabb korszerűsítést az épületen.

Jelenleg a kövezet szétbontása és az új burkolat előkészítése van folyamatban, az aljzatbetonozást végzik a munkások. A villanyszerelés, a tetőszerkezet héjazatának cseréje, a külső homlokzat szigetelése és a sekrestye felújítása mellett a padok talapzatát, valamint a padfűtést is korszerűsítik. Hamarosan nap­­elemes rendszer biztosítja az épület energiaellátását. A homlokzat hőszigetelést kap, az épület ereszcsatorna-rendszere is megújul. A tetőre hulló csapadékvíz faltól való elvezetését a zöldterületre elvezetett dréncsövek fogják biztosítani.

– 2016-ban a Vidékfejlesztési program keretén belül pá­­lyázatot nyújtottunk be a településképet meghatározó épületek felújítását célzó be­­ruházásokra. A pályázaton 14 település templomfelújítási ké­­relmét támogatták, köztük a Klárafalvi Szent Kereszt Plébániáét. A faluban a plébánia és az egyházmegye együttesen biztosítja a szükséges 15 százalékos önerőt, a teljes beruházás mintegy 65 millió forintból valósul meg – mondta lapunknak Sztrémi Zsuzsanna, a Szeged–Csanádi Egyházmegye pá­­lyázati referense.

Forrás: delmagyar.hu