Thorday Attila: „egymás tisztogatása és felfedezése mindig feladat”

A járványhelyzet miatt zömmel az interneten zajlott a 13. házasság hete Szegeden, nagy volt az érdeklődés az online programok iránt. A rendezvénysorozat ökumenikus istentisztelettel zárult vasárnap, mely során Thorday Attila esperes, újszegedi plébános hirdetett igét.

Országosan 14., Szegeden 13. alkalommal zajlott múlt héten a házasság hete rendezvénysorozat, melynek legfőbb célja évről évre, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára.

A szerelem csak az önindító

A rendezvénysorozat rendszerint ökumenikus istentisztelettel zárul, melynek évek óta a Honvéd téri református templom ad otthont. Idén a járványhelyzet miatt az igahirdetés az online térben zajlott vasárnap, ahol Kereskényi Sándor református lelkész köszöntötte a nézőket.

– A házasság kezdete, a szerelem olyan, mint az autóban az önindító. Begyújtja a motort, és az elkezd működni, de utána működtetni kell. Nem elég csak túlélni egy napot, hanem örökkévalóságra kell tervezni

– fogalmazott.

Az istentiszteleten Thorday Attila római katolikus esperes, az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia plébánosa hirdetett igét, mely során a Teremtés könyvének egyik legalapvetőbb tanítását hangsúlyozta.

Isten képmásai a hitvestársak

– „Azt mondta az Úristen, alkossunk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra”. Hitvestársakként lássátok meg egymásban, hogy a teremtő Isten képmásai vagytok. Egymás tisztogatása és felfedezése mindig feladat, tíz, húsz, hatvan év után is. Gyönyörű feladat egymásból kiszeretni azt a jót, ami benne van a másikban. Mindig megerősíthet, ha abban a tudatban éltek, hogy Krisztus szeretete fűzött össze benneteket – mondta.

Az online térben kitágult a világ

Rendhagyó, ám sikeres hetet zárt az idei házasság hete programsorozat – számolt be lapunknak Gyurusné Hutter Katalin, a szegedi programokat szervező CsaládKözPont pasztorális munkatársa.

– Nagy volt az érdeklődés az online programok iránt. Több embertől hallottam, hogy milyen jó, hogy más városok programjaiba is be tudtak kapcsolódni az interneten keresztül. A személyes jelenlét lehetőségét a koronavírus-járvány ugyan visszafogta, ám az online térben kitágult a világ a házasság hetén is – mondta, majd hozzátette: az egyetlen offline program, a szerelmes kalandtúra az idén óriási népszerűségnek örvendett.

A nyitónapon Szegeden mintegy száz szerelmes pár, a záró hétvégén Makón és Gyulán pedig több tucatnyi pár kalandozott a belvárosban, valamint saját kapcsolatuk rejtelmeiben.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba