Balassi-kard 25

Szeged, 2021. február 14., vasárnap (MTI) – Kürti László költő kapta idén a Balassi Bálint-emlékkardot, a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat vasárnap Kiss-Rigó László püspök adta át Szegeden.

Kiss-Rigó László azt kívánta a költőnek, hogy az igazi kard szimbolikus erejével küzdjön, szolgáljon, alkosson a jóért, az igazért, a szépért, mindannyiunk lelki és szellemi gazdagításáért.

Képek: Molnár Csenge Hajna

Kürti László úgy fogalmazott, kétféle költészet létezik, az egyik az élet, másik az irodalom felől közelít. Költészetét – akárcsak Balassi Bálintét – a gyakorlati valóságtapasztalat jellemzi, s számára is meghatározó a lovas élet. Mint mondta, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy pont ő érdemelte ki a 25., jubileumi Balassi Bálint-emlékkardot.

A negyvennégy éves Kürti László az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán, a Semmelweis Egyetemen, majd a Debreceni Egyetemen tanult. 1999-ben Félszavak címmel jelent meg első verseskötete, melyet eddig öt követett. A Mátészalkán tanárként dolgozó költő munkásságát többek közt a Tokaji Írótábor Nagydíjával és Bella István-díjjal is elismerték.


Angyalosi Gergely irodalomtörténész méltatásában úgy fogalmazott, hogy költő az, akinek saját világa van. Ez a saját világ első kötetétől kezdve jelen van Kürti László verseiben. Önálló lírai univerzumot teremtett, csak rá jellemző kapcsolatot alakított ki a nyelvvel, megtalálta saját beszédmódját, mellyel az őt foglalkoztató létproblémákat, emlékfoszlányokat, kétségeket fogalmazza meg. Szenvedélyesen keresi az igazságot önmagával és a világgal kapcsolatban. Kürti László lírája a kortárs magyar költészet karakterisztikus, kiérlelt példája – hangsúlyozta a professzor.

Vas Zoltán, a Szent György Lovagrend Szeged-csanádi nagypriorja köszönti a közönséget a kardceremónián.

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító, aki a járvány miatt nem utazhatott Magyarországra. A díj alapítója, Molnár Pál elmondta, ez azonban csak késlelteti, de nem hiúsítja meg számára az emlékkard átadását.

Az 1949-ben Melbourne-ben született Ross Gillett – fönti képünkön videóbejátszásban a képernyőn – a Balassi Kard Művészeti Alapítvány fölkérésére, Ausztráliában élő magyarok közvetítése révén került kapcsolatba a magyar irodalommal. Alkotásai valószínűleg az első ausztrál Balassi-fordítások, munkája lehetővé tette, hogy a magyar alapítású irodalmi díj Ázsia, Afrika, Észak- és Dél-Amerika után az ötödik kontinensre is eljusson.

Zenei ősbemutató: Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes énekese itt először mutatta be Juhász Gyula általa megzenésített versét: a szegedi költő Balassi hősiességét énekelte meg.


Bormester médiatűzben – Molnár Gábor, az abasári Molnár És Fiai Pincészet tulajdonosa beavatja a közönséget mestersége titkaiba.

Kiszerelés – a XVI. Balassi-kard borseregszemle győztes borát, az Abasári Olaszrizlinget ebben a csomagolásban adta át a kitüntetett költőnek Molnár Gábor bormester.

A bor művésze és a szavak művésze.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója videón üdvözölte a jubileumi kardceremónia közönségét.

Ausztráliát képviselte a kardceremónián – lelkes videóüzenetben Richard Sadleir nagykövet Bécsből.

Képek: Molnár Csenge Hajna

Az 1997-ben Molnár Pál újságíró által alapított irodalmi elismerést évente egy magyar anyanyelvű és egy külföldi költőnek adják át. A díj a 16. századi magyar végvári szablya mintájára kovácsolt kard. MTI