Nemzetünk egyik legnagyobb tragédiájára emlékeztek

1943. január 12-én kezdődött meg a doni áttörés, amit Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök nemzetünk egyik legnagyobb tragédiájának nevezett szombaton. Alig volt olyan család hazánkban, melynek hozzátartozója ne maradt volna a jeges mezőkön, vagy ne szerzett volna az egész életére kiható sebeket. Szentmisével és koszorúzással emlékeztek meg a magyar áldozatokra a megyeszékhelyen.

A doni áttörés során elesett hősök előtt tisztelegtek szombaton a szegedi Szent József Jezsuita Templomban, ahol Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök mutatott be szentmisét. Elmondta, már több éves hagyomány, hogy ezen a napon, a liturgikus naptár szerint a karácsonyi időszak utolsó napján, nemzetünk egyik legnagyobb tragédiájáról emlékeznek meg.

Gyilkosság és vértanúság

A főpásztor prédikációjában kiemelte, bár elég nagy a kontraszt a karácsony és az emléknap között, azonban már az első karácsonykor is halál és tömeggyilkosság következett be. Utalt ezzel Szent István vértanú halálára, ami karácsony másnapján történt, valamint arra, amikor Heródes négy nappal az ünnep után Betlehemben és környékén megöletett minden két éven aluli gyermeket.

Kiss-Rigó László hangsúlyozta, karácsonykor nem egy egyszerű család gyermekének születését ünnepeljük, hanem egy olyan gyermekét, aki az emberi természetet felemelte, aki megváltoztatta az emberi történelmet. Ugyanakkor nem szüntette meg a gonoszságot, mert az nem tőle, hanem az embertől való, mindemellett pedig megadta a lehetőséget arra, hogy jobb életet éljünk.

Koszorúzás a téren

Emlékeztetett, az első karácsonykor is voltak borzalmak, háborúk és szenvedések, amiket Jézus maga is megélt,

azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy van bocsánat, amit csak Isten tud megadni nekünk, van örök élet, amit tőle kapunk, és van tőle jövő igazságszolgáltatás, ami túlmutat a történelmen.

A szentmisét koszorúzás követte a Rákóczi téren álló doni áldozatok szobránál. A Vitézi Rend, a Bajtársi Klub, a megyei Toborzó és Érdekvédelmi Iroda, valamint a szegedi önkormányzat helyezte el koszorúját az emlékműnél.

78 éve történt

Mint ismert, 1943. január 12-én kezdődött meg a Don-kanyarban a szovjet áttörés. A Vörös Hadsereg offenzívája mínusz 40 fokos hidegben a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg teljes széthullását okozta. Bár a magyar csapatok szívósan ellenálltak a nyári felszerelésben – hiszen a megrendelt téli szerelésük nem érkezett meg a németektől – az orosz túlerő mégis átgázolt honvédjeinken.

Forrás: delmagyar.hu