Borszentelés hagyományát elevenítették fel a Tátra téri templomban

A vasárnapi szentmise után a borszentelés hagyományát elevenítették fel újra Szegeden, a Tátra téri katolikus templomban, a Szeged-Tarjánvárosi Szent Gellért Plébánián. A szokást 3 éve gyakorolták először Benyik György atya kezdeményezésére.

– Furcsa, hogy ma olyan világban élünk, odáig jutottunk, hogy definiálni kell: az anya az nő, az apa az férfi – mondta a vasárnapi szentmisén Szegeden, a Tátra téri katolikus templomban Benyik György atya, teológus.
Azt is megemlítette:

Csakis egészséges családban fejlődhet, alakulhat ki egészséges identitásunk és a napi praktikum,

a „működtetés, üzemeltetés” mellett, csakis azonos értékrend mellett maradhat együtt egy família, amihez az is hozzátartozik, hogy szeret együtt lenni, közös programokon részt venni és így a problémákat is könnyebben megoldhatják.

Ebben jelentős szerepe lehet a nagy- és dédszülőknek, akik a régi, időtálló értékeket közvetíthetik unokáik, dédunokáik felé.
– Azok a családok, emberek, akik megtagadják, elfelejtik múltukat, elvágják maguktól a jövő felé vezető utat – közölte Benyik György a hívekkel, akik szinte teljesen megtöltötték a tarjáni templomot, természetesen a koronavírus-járvány miatt minden második széken ülve, csakis a közös háztartásban élők foglaltak helyet szorosan egymás mellett.

Benyik atya a misét azzal zárta, amivel kezdte: maradjon a köztudatban, hogy az anya az nő, az apa pedig férfi. Ezt követően egy régi, főleg borvidékeken élő vallási, pontosabban a valláshoz kötődő hagyományt elevenítettek fel újra – amit 3 éve gyakoroltak először a tarjáni Isten házában –, a borszentelést, a bor megáldását. Pár üveg nedű várt erre.

– Tíz éve, amikor még Felsővároson miséztem, odajött hozzám a szertartás végén egy koldus és pénzt kért kenyérre. Éreztem a leheletén, másfajta táplálékra szomjazik, és közöltem vele, ha őszintén megmondja, szeretne egy jót inni, arra kéri a pénzt, adok. Így is történt. Legközelebb tizenketten jöttek, arra hivatkozva, hogy adjak nekik borra, mert én szoktam. Jót nevettem, de kijelentettem: egyszer volt Budán kutyavásár.

Abban viszont hiszek, hogy a bornak, a hegy levének nemcsak szétválasztó, összeveszejtő hatása van, össze is hozhat bennünket.

Mint most – mesélte az asztalt körülállóknak Benyik György. Hozzátette: soltvadkerti születésű, onnan hozta magával ezt a hagyományt.

Az ezt követő áldás, szentelés után felbontották az üvegeket és a hívek megkóstolhatták a borokat.

Forrás: delmagyar.hu