A Szent Erzsébet-templomot száztíz éve építették az újszegediek

Az I. és a II. világháború is komoly károkat okozott a Torontál téren álló, a helyiek kezdeményezésére épült újszegedi templomban, melynek tövében egykor barlang is állt, de a hatóság eltávolította. Érdekes 110 év áll a neogót épület mögött, az évfordulóra teljesen megújult a liturgikus tér.

110 évvel ezelőtt, 1910. november 19-én szentelték fel az újszegedi neogót templomot, amit Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére építettek a helyiek Wihart Ferenc fővárosi építész tervei alapján. Az az ötlet, hogy önálló temploma legyen a Tisza bal partján fekvő Újszegednek, melyet akkor még Erzsébetvárosnak hívtak, Paulovits Márton helyi lakosban merült fel. Az ő kezdeményezésére ezért 1902-ben bizottság alakult, majd elkezdődött az adománygyűjtés az építkezésre. 1906-ra össze is gyűlt a pénz, a tervező megléte és a tervek elkészülte után pedig el is indult 1908-ban a munka.

Háborús megpróbáltatások

Másfél év alatt készült el a templom, a berendezésének jelentős része pedig a lebontott rókusi templomból érkezett, valamint az onnan kikerült három oltár és szószék anyagából új főoltárt, két mellékoltárt és új szószéket készíttettek neogót stílusban. Az orgonaépítésre a szegedi Szoukenik János cégével kötöttek szerződést. A Szent Erzsébet-templomot száztíz éve építették az újszegediek

Érdekes azonban, hogy az I. világháború során elvitték a templomból a harangokat és az orgonasípokat is, ezt követően az orgonát 1922-re, míg a harangokat 1925-re sikerült helyreállítani. 1926-ban pedig már órát is kapott a torony. A II. világháború azonban ismét nagy károkat okozott a templomban, hiszen belövést kaptak az ablakok és a torony, megsérült az orgona, megrongálódtak a szobrok és a miseruhák, valamint ellopták a perselypénzt és feltörték a szent sírt is. Ezek pótlása, javítása szintén több évbe telt.

Szeretetből épült

„Lehet sok mindent építeni, szervezni erővel, akarattal, szakértelemmel, pénzzel, de ha szeretet nincs benne, Isten előtt mit sem ér, s az emberek idővel rájönnek, hogy az csak szalma, csak látszat” – így vélekedett korábban egy írásában az építkezésekről Kiss Imre, aki 13 éven át volt az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet-templom plébánosa.

Úgy véli, szeretetből épült az egyházközség Újszegeden, ahol bár sok minden megváltozott az 1900-as évek óta, de ami most is állandó, az a hit, és ami megmaradt, az a szeretet. Szerinte bár sok megpróbáltatás érte az egyházat és az egyházközséget is, de voltak és vannak olyan lánglelkű emberek, akik életüket Krisztusra, mint sziklára építették, és bár szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de az nem dőlt össze.

Később is romboltak

Komoly megpróbáltatásokon ment tehát keresztül az idén 110 éves templom. Thorday Attila plébánostól megtudtuk, bár valóban 1910-ben szentelték fel a templomot, de plébániai rangra csak 1923-ban emelték, egészen addig a belvárosi plébánia filiája volt. Kezdetben szervezőlelkész szolgált itt, ő volt Karácsonyi Guidó, plébánosa csak 1933-tól volt az újszegedi plébániának, az első Ugi Géza volt.

Az ő szolgálata alatt készült el a lourdes-i sziklabarlang is a templom mellett, amiben egy 190 centiméter magas Mária-szobrot helyeztek el, ez Tápai Antal szobrászművész alkotása. Azonban a hatóság 1968-ban erőszakosan eltávolította a barlangot, viszont a resicai fehér márványból készült szobrot sikerült kimenekíteni, azóta a templomot ékesíti.

Új belső az évfordulóra

Thorday Attila szerint szintén a templom egyik ékessége a Róth Miksa keze munkáját dicsérő 10 ólomüveg ablak, ezeket később további színes üvegű ablakokkal egészítették ki, de azok már nem a méltán híres üvegfestő alkotásai. A plébános hozzátette, néhány évvel ezelőtt felújították ezeket az üvegeket, ebben a Tömörkény-gimnázium üvegműves pedagógusa, Bodó Jenő volt a segítségükre.

Megtudtuk, 2002-ben új orgonát kapott a templom, most ezen is fejlesztettek, ugyanis színváltós díszvilágítást kaptak a sípok, ez különösen egy-egy zenei eseményen lesz majd látványos.

Bár 2000-ben újrafestették már a templombelsőt, de az idei ünnepre, 20 év elteltével ismét felújítást végeztek, ennek eredményeként pedig új színvilágot öltött a belső tér. A korábbi fehér és zöld szín helyett a felső rész égszínkék lett, míg a lentebbi részeken a barna, a sárga és a fehér játéka látható.

Az ajtókat is lefestették, valamint egy hívő a stációkat is gondozásba vette. Nemcsak portalanította, hanem méhviasz bevonattal is ellátta a Jézus keresztútját megjelenítő faragásokat. Thorday Attila hozzátette, már tavaly eltervezték, hogy megújítják a liturgikus teret, hiszen előtte az elektromos hálózatot rendezték, ami vésésekkel járt.

Most a tetőszerkezeten a sor, melyhez 110 éve nem nyúltak hozzá, de nagyon időszerű a megújítása, hiszen már többször volt beázás. Ez viszont több 10 millió forintba kerül majd, így pályázatokat nyújtottak be.

Méretes egyházközség

A lelkipásztor beszámolt lapunknak arról is, hogy a több mint 20 ezer lélekszámú városrészből 5 ezernél is többen kötődnek valamilyen szentség által az egyházközséghez. Ebből azonban körülbelül ezren vannak azok, akikkel minden hétvégén találkoznak az Árpád-házi Szent Erzsébet-­templomban megtartott 4, vagy a Kalkuttai Szent Teréz-templomban tartott 2 szentmise valamelyikén.

A plébános kiemelte, szívügyének tekinti, hogy a folyamatosan gyarapodó Újszegeden minél többeket megszólítson, az új lakókat pedig szeretné meghívni egy egyházi közösségbe. Hozzátette, ez mindenkinek egy lehetőség, a többi döntés kérdése.

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba