Régi hagyomány éled újjá, bárki csatlakozhat a napi lelki töltekezéshez

A dómban idén is a Szent Család szálláskeresésével telik a szentestét megelőző kilenc nap. Egy régi hagyományt újjáélesztve készülnek a hívek az év legszentebb és legszebb ünnepére esténként. A lelki töltekezéshez bárki csatlakozhat, kiszakadva így 30-40 percre az év végi, mindennapos kapkodásból, rohanásból.

– Elhoztam hozzátok a Szent Család képét: a Szűzanyát, mé­­hének áldott gyümölcsével, az Úr Jézussal és a Szűzanya jegyesét, Szent Józsefet. Áldásuk tér be a házba. Remélem, szívesen adtok nekik szállást – hangzott el tegnap este a szegedi székesegyházban, ahol a Szállást keres a Szent Család hagyományt éleszti újjá a Belvárosi Plébánia közössége.

December 15-től minden es­­te, vagyis a szentestét megelőző kilenc napon ájtatosságot tartanak a Szent Családot ábrázoló, megszentelt kép előtt.

Az ott elhangzó fohászok a híveknek abban segítenek, hogy a készülődés időszakát bensőségesebb örömmel és befogadó lelkülettel éljék meg. A roráté szentmiséken kívül ez is egy lehetőség arra, hogy ne csak fizikailag, hanem lelkileg is felkészüljenek a karácsonyra.

Ma már egyre több plébánia vezeti vissza ezt a szokást hazánkban. Valójában a hagyomány szerint a képnek családról családra kellene járnia a településen, így mindennap máshol „kapna szállást” a Szent Család, azonban Szegeden már több éve a dómban végzik ezt a gyakorlatot, ráadásul most a pandémia mi­­att nem is lenne lehetőség a házról házra járásra.

Ó, Szent Család! Védj meg minket a bűntől és minden bajtól, hogy békességben és nyugalommal szolgáljunk Istennek

– így imádkoztak a Szent Családhoz a dómban jelenlévők. A fohászok mellett énekek is kapcsolódnak a hagyományhoz, ezek szövege szinte minden országrészben megegyezik, viszont a Szállást keres a Szent Család, de senki sincs, ki helyet ád kezdetű éneknek régen saját dallama volt, de most már a legtöbb helyen az Ébredj ember mély álmodból című adventi ének dallamára éneklik.

A hívek szerint ezek az alkalmak kiszakítják őket néhány pillanatra a mindennapokból, valamint az ájtatosság megadja a lehetőséget arra, hogy együtt készüljenek az egyik legszebb, leginkább várt ünnepre.

Forrás: delmagyar.hu