Teljesen felújítják a pusztamérgesi Nagyboldogasszony templomot – A műemlékvédelem alatt álló épületre több mint 70 millió forintot költenek

A pusztamérgesi templom már közel 100 éve a település központjában áll és fogadja a híveket, de az idő múlásával és egy vihar következtében az épület állapota megromlott. Időszerűvé vált egy teljes körű felújítás.

A pusztamérgesi templom az 1900-as években a Váci egyházmegyéhez tartozott. Pusztamérges sajátos helyet foglalt el ebben a régióban, ugyanis a környező településeknek nem volt temploma, ezért 1937-ben megkezdődött az építkezés. A közösség új templomát 1939-ben szentelték fel Nagyboldogasszony tiszteletére. A templom közadakozásból, a helyiek összefogásával épülhetett fel.

A környező falvak településeihez mérve monumentális a pusztamérgesi templom, jelezve ezzel azt, hogy régen nem csak egy falu számára épült meg. Falait szekkók díszítik, amelyek miatt műemlék védelem alá került a térségben egyedülálló módon. A különleges szekkókat Takács István készítette el, aki az Egri Bazilika kupoláját is festette.

A templomot megépülése óta folyamatosan alakították. Az 1960-as években kapott padokat és 1990-es évek végén megmagasították a tornyát. Ez utóbbi nagyobb beruházás után 2020-ban sikerül a templomot egy teljes felújítás alá vetni, melyre már igen nagy szükség volt – mondja a beruházás megálmodója, Negyela Zoltán.

A plébános elmondta, hogy több éves előkészület után kezdődhetett meg idén ősszel a templom renoválása. Mivel az épület műemlék, ez nagyban megnehezíti a munkafolyamatokat és az engedélyeztetések is komoly összegeket foglalnak magukban. A templom teljes tető, külső és belső felújítása meghaladja a 70 millió forintot. A beázások megszüntetése, külső homlokzat felújítása, az aljzat szigetelése, új burkolat lerakása, padfűtés kialakítása és a teljes festés megvalósulása nem csak szebbé, de sokkal komfortosabbá is teszi majd a templomot. A pénz nagyobb része 3 nyertes pályázatból tevődik össze, de a jelen felállás szerint is még majdnem 10 millió hiányzik. Ez a költség tovább nő majd, ami azt jelenti, hogy szükség van a hívők felajánlására is. A felújítás befejeztét követően, mindazok névsora helyet kap majd a templomban, akik nagyobb összeggel járultak hozzá a megújuláshoz, megőrizve emlékül a következő nemzedék számára.

A jelenleg üresen álló templomba várhatóan Húsvétra visszaköltözhetnek a hívek és minden bizonnyal már lehet szentmisét is tartani ekkor. A teljes külső, belső felújítás pedig július elejére kell, hogy elkészüljön. Addig Negyela Zoltán plébániai kormányzó kéri a pusztamérgesi híveket, hogy a környező templomok szentmiséit látogassák.

Forrás: moranettv.hu