Új köntöst és további feladatot is kap a kétegyházi plébánia

Felújítják és lelkigyakorlatos házzá alakítják át a Szentháromság Plébániát Kétegyházán. A hívő közösség a Magyar Falu Program keretében pályázott sikerrel, ennek nyomán kaphat a plébánia épülete jövő tavaszra új megjelenést és funkciót.

Csaknem 23 millió forintnyi összeget nyert a kétegyházi Szentháromság Plébánia a Magyar Falu Program keretében – osztotta meg a hírt lapunkkal Fazakas Gusztáv József. Kétegyháza katolikus lelkipásztora hozzátette, a sikeres pályázatnak köszönhetően egy komplex projekt valósulhat meg, amely nemcsak az épület felújítását foglalja magában, hanem a helyi közösség számára is nyújt programszervezési lehetőségeket. Fazakas Gusztáv József elárulta, a Szentháromság Plébániát lelkigyakorlatos házzá alakítják át, alkalmas ugyanis erre az épület elrendezése, elosztása, emellett pedig kedvező a település földrajzi fekvése.

– Kétegyházán közel két évtizede nincs helyben lakó plébános, ezért a plébánia épülete használaton kívül volt, de adottságai révén, valamint Gyula és Békéscsaba közelsége miatt is megfelelő helyszíne lehet a különböző lelkigyakorlatoknak, programoknak és zarándokcsoportok fogadásának – emelte ki a lelkipásztor.A beruházással kapcsolatban elmondta, a munkálatok már javában zajlanak, cserélik a homlokzati nyílászárókat, a helyiségek új, laminált burkolatot kapnak. Az emeleten felújítják a vizesblokkot, és két különálló fürdőszobát alakítanak ki. Nem marad el a belső tisztasági festés sem, sőt a földszintre akadálymentes­ mosdót és rámpát terveznek. A ház környezetbarát energiaellátását részben egy kiselemes naperőmű fogja biztosítani.

Kiselemes naperőművel segítik majd az energiaellátást.

– Az a célunk, hogy csökkenjen az épület fenntartási költsége, és hogy a mozgáskorlátozottak, valamint a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok számára is akadálymentes legyen a bejutás – emelte ki a plébános. – A ház népszerűsítése, a közösségi programok előkészítése és lebonyolítása a közösségszervező munkatárs feladata lesz. A fiatalok és a középkorúak számára napközis táborokat, családi napokat, az idősebbeknek pedig katolikus klubot alapítanánk – sorolta a jövő célkitűzéseit Fazakas Gusztáv József.

Hozzátette, a tervek szerint lesz filmklub, nagyböjti és adventi időszakban lelki napokat, a húsvéti készülődés kapcsán pedig egészségnapokat tartanak majd. A lelkipásztor kiemelte, fontos, hogy minden korosztályt megszólítsanak, hitéleti, szabadidős és preventív programjaik sokrétűek és hasznosak legyenek.
Hirdetés

– A plébániai közösség számára alapvető, hogy a plébánia épülete ismét használatba kerüljön, elsősorban a közösségi hitélet, másodsorban pedig az egyházközség anyagi helyzetének stabilizálása miatt –mondta el gondolatait a plébános. Megtudtuk, a felújítási munkálatok jól haladnak, a közösségi programok szervezését viszont a járványhelyzet miatt halasztani kellett. A megújult Szentháromság Plébánia átadását jövő májusra, a templom búcsús ünnepére tervezik.

Évtizedek alatt kisebb felújítások voltak

A fennmaradt dokumentumok szerint egészen az 1740-es évekig még a földesúr házi káplánja látta el a helyi katolikus hívek lelki gondozását, majd később Kétegyháza Elek fiókegyháza lett. A Szentháromság-templom 1759-ben épült fel, a plébániát pedig 1852-ben szervezték. Néhány évvel később tűzvész pusztított a településen, melynek következtében leégett az uradalmi kastély a római katolikus templommal és a hozzá tartozó épületekkel együtt. A plébánia épületét restaurálni kellett, jelenlegi formáját 1859-ben kapta. Kisebb felújításokat végeztek azóta többször is, de az átfogó tatarozás már évtizedek óta váratott magára.

Forrás: delmagyar.hu