Impozáns az új pusztaszeri templom

Az egyházmegyei beruházásban több mint 120 millió forintból épülő pusztaszeri Szentháromság katolikus templom tulajdonképpen elkészült, már csak apróbb munkák vannak hátra. Máté Gábor polgármester azt szeretné, ha a karácsonyi szentmisét már ott tarthatnák.

– Még nem voltam az új templomban, de kíváncsi vagyok rá, egyszer biztosan megnézem – mondta a pusztaszeri Szentháromság-templom közelében élő Tápai János. Dühösen említette meg: korántsem kegyeletteljes a hangulat, esténként fiatalok randalíroznak a környéken.

Finomhangolások

A templom tulajdonképpen el­­­készült, aki kívül-belül meg­nézi, igazolhatja ezt az állítást.

Már csak kisebb munkák, „fi­­nomhangolások” vannak hátra: a padfűtés beszerelése, az ülőrész kárpitozása, a hangosítás szerelése és beüzemelése, az automatikus öntözőrend­szer kiépíté­­se, az árnyékoló kialakítása

– sorolta Antal Imre atya és Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere. Utóbbi megemlítette: a papi székekre párna, az oltárra terítő kerül (készen van, a faluból elszármazottak varrták, hímezték), és rövidesen helyére kerül, amint szükség lesz rá, az elektromos orgona. A katolikus plébános még kö­­zölte: Kiss-Rigó László, a szeged–csanádi egyházmegye püspöke a közelmúltban járt Pusztaszeren, és elégedett volt a látottakkal, tapasztaltakkal.

Misézhetnek

A műszaki átadás egy-két hé­­ten belül megtörténhet, a talált hibákat, hiányosságokat kijavítják, és megkérik a használatbavételi engedélyt. A felszentelést a járványhelyzet, a pandémia miatt valószínűleg csak tavasszal rendezhetik meg – bár a népszerű Imre atya közölte, dátumot, időpontot még hozzávetőlegesen sem tud mondani –, miséket addig is tarthatnak.

A mise mindenütt, az imaházban is, szent dolog, de természetesen egy új templomban az első szertartás mindig különleges esemény, felemelő érzés, és magam is nagyon várom már

– árulta el Antal Imre. Ezt a gondolatot a polgármester azzal toldotta meg: a karácsonyi szentmisé­nek szeretnék, ha már az új Szentháromság-templom ad­hatna otthont.

Férjére, fiára emlékezik

Biliczki Jánosné Tápai Mária a templommal szembeni házban él, és elmondta: nem volt még bent az épületben, de ez nem marad így sokáig. – Már megbeszéltem az atyával, amint lehetőség lesz rá, misét mondatok az emberem és a fiam emlékére.

Forrás: delmagyar.hu