Társaságot alapítottak Klebelsberg tiszteletére Szegeden

A magyar kultúrpolitika egyik legnagyobb alakja, Klebelsberg Kuno tiszteletére 2020. november 13-án társaságot alapítottak Szegeden. A civil kezdeményezés célja az egykori kultuszminiszter emlékének ápolása a tudomány, a művészet, valamint az oktatás területén.

A Klebelsberg Társaság megalapítása hét, állami díjakkal és kitüntetésekkel rendelkező kulturális szakember nevéhez fűződik. Az alapítók, Gyüdi Sándor, Liszt-díjas karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, ifj. Harangozó Gyula, Kossuth-díjas táncművész, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója, Dr. Herczeg Tamás, Bánffy-díjas kulturális menedzser, rendező, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Dr. Kiss-Rigó László, teológus, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett filozófus, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Dr. Nátyi Róbert, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett művészettörténész, kurátor, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, valamint Dr. Tóth Péter, Erkel-díjas, Érdemes művész, zeneszerző, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese.

A társaság legfőbb missziója a klebelsbergi szellemiség ápolása a tudomány, a művészet és az oktatás területén, amelynek érdekében kezdeményezik a kultúrpolitikus szobrának felállítását a szegedi Nemzeti Emlékcsarnokban. A szobor megalkotásához szükséges kezdőtőkét az alapítók vállalják, emellett minden évben, november 13-án, Klebelsberg születésnapján egy koszorúzással egybekötött szentmisét tartanak a Dómban, valamint emlékkonferenciával tisztelegnek a modernkori kultúrpolitika egyik legnagyobb alakja előtt.

Dr. Nátyi Róbert elmondta: Klebelsberg Kuno személye megkerülhetetlen a város életében, hiszen intézkedései Szeged kulturális életének felvirágoztatását eredményezték. Hangsúlyozta: a társaság alapításának helye szimbolikus, de a jövőben fontos célkitűzése, hogy tevékenysége – ahogyan a kultúrpolitikusé – ne csak a városra koncentrálódjon, hanem országosan is aktív és produktív szellemi élet kialakítását segítse elő.