Szentmisével avatták a felújított rotundát Kiszomboron

Hálaadó szentmise keretében átadták, és megáldották a felújított kiszombori rotundát. A szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrálta, ünnepi beszédet mondott Lázár János országgyűlési képviselő. A felújított árpád kori körtemplom helyreállítási munkái 28 700 000 forint állami forrásból valósultak meg.

– A magyar kormány kétezer évvel Szent Gellért püspök egyház alapító munkássága után napjainkban tovább folytatja a Szeged-Csanádi egyházmegye területén a templomok építését, és felújítását. Sokan nem értik, miért kell a sokszor üresen álló, vagy kiüresedő templomokat felújítani, azt hiszik, Isten szavát ma már csak az idősek ismerik. Püspök úr úgy gondolja, a templomnak nemcsak a falára, hanem a szellemiségére is szükség van. Ez a rotunda bizonyítja, hogy ez a felismerés mennyire fontos – mondta beszédében Lázár János képviselő.

A szónok emlékeztetett, a rotunda eredeti feladata az egyház történetében a baj elhárítása volt. A 12. századi megépítésekor, majd a török hódoltság idején, háborúk és megszállások időszakában egyaránt. A képviselő kiemelte, sokan úgy gondolják a globalizmus idején már nincs szükség újabb templomokra, az imaházak feleslegessé váltak.

– Az utóbbi hat hónapban megtanultuk, amit elődeink pontosan tudtak, hogy bajban, veszteségben, és gyászban az egyház és a hit jelenti a végső segítséget. A világjárvány megmutatta, hogy a tudósok küzdelme, és az állami vezetők szervezőmunkája mellett a hitre legalább olyan szükség van, mint a gyógyításra, és az állam oltalmazó tevékenységére – tette hozzá a képviselő. Lázár János hangsúlyozta, a hit azt jelenti, hogy egymásba kapaszkodunk, és számítunk arra, hogy az imádság kétezer év múltán is megment bennünket.
Kapcsolódó cikkek

A rotunda felújítása az utóbbi évtizedekben szükségessé vált. A rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően megszépült az épület homlokzata, szigetelték a falakat, Kicserélték a bádogos szerkezeteket és kialakították a csapadékvíz szikkasztórendszerét. Térkővel burkolták a rotunda környékét, megújult a körtemplom díszvilágítása, és kifestették a falakat. A rekonstrukciót követően a kiszombori rotunda megszépülve fogadhatja a helyi hívő közösséget, a turistákat valamint a zarándokokat.

Forrás: delmagyar.hu