Ünnepi szentmise keretében adják át a megújult ópusztaszeri templomot

Hálaadó szentmise keretében adják át és áldják meg 2020. október 4-én a felújított ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya-templomot. A szentmisét Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrálja. Az ünnepségen jelen lesz Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára valamint Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszter-helyettesi feladatait ellátó parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő.


A templom felújítása az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő, valamint egyházi célú központi költségvetési hozzájárulás jogcímcsoport Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások jogcímen kapott támogatásból valósult meg.

A felújítási munkálatok megnevezése: Az ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya templom rekonstrukciója.

A támogatás összege: EMVA: 37 997 394 Ft

Egyházi épített örökség védelme: 19 400 000 Ft

Tervező: Magyar Mérnök Művek Kft.

Kivitelezést végezte: Márvány Építőkő Kft.

Műszaki ellenőr: Kislak Kft., Busa Imre

Projektmenedzser: Sztrémi Zsuzsanna, Bálint Attila

Pallavicini Károly őrgróf 1921-ben határozta el, hogy római katolikus templomot épít, amelynek helyszínéül a sövényházi birtokához közeli, Kistelek-Mindszent út melletti területet jelölte meg. A neoromán stílusú templom építése 1924 szeptemberében kezdődött Heinz Béla tervei alapján, Katona Joachim mérnök vezetésével. A szobrászati munkákat Homonnai Jenő iparművész irányította. A templomot 1925. október 25-én szentelték fel Magyarok Nagyasszonya tiszteletére.

A 95 éves templom rekonstrukciós munkálatai 2020. március 4-én kezdődtek, amelynek során megújult a templom teljes külső homlokzata. A liturgikus tér talajvíz elleni aljzat szigetelést kapott, a padlózatot új, mészkő lapokkal burkolták. Megvalósult a templom belső terének teljes festése és felújították a padokat. Elektromos energiát termelő napelemes rendszert telepítettek, a templom belső világítása új csillárokkal és korszerű, ledes fényforrásokkal újult meg.

Az augusztusban zárult rekonstrukciót követően az ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya-templom méltó helyszíne lett a liturgiáknak, megszépülve fogadhatja a helyi hívő közösséget, de örömmel várja a turistákat és a zarándokokat is.