Felszentelték az összefogásból született térvári kápolnát

A Tiszaszigethez tartozó Térváron egy maréknyi lelkes ember bő egy éve úgy döntött, kápolnát épít a régi temető akácainak árnyékába. Több falu tucatnyi önkéntesének munkájából épült fel a kápolna, amelyet Kondé Lajos atya avatott föl.

Térvárt, ezt az országhatáron fekvő kis települést korábban évtizedeken át Újszentivánhoz sorolták, mintegy száz lakója napjainkban a tiszaszigetiekkel alkot közösséget. Vasárnap a térváriaknak egy régi vágyuk valóra vált, felavatták új kápolnájukat.

A búcsú hagyománya

Térváron régóta tartják a búcsút, szerették volna, ha folytatódik a szép hagyomány. Korábban minden szeptember első vasárnapján rendezték meg, jó ideje más helyszínen. Kis János ötlete volt hat éve a kápolna megépítése, végül egy évvel ezelőtt kezdték el építeni, több környező település lakójának példás összefogásával. Kenderesi András, a Páduai Szent Antal Plébánia Egyházközségének világi elnöke és Károsi János önkormányzati képviselő, térvári lakos koordinálta a munkálatokat.

Összefogásból templom

Vasárnap délelőtt Ferenczi Ferenc tiszaszigeti polgármester megköszönte Térvár, Tiszasziget és Újszentiván lakóinak áldozatkész önkéntes munkáját. Lapunknak elmondta, a kápolna és a körülötte elrendezett tér mostantól méltó helyet biztosít a mintegy húsz éve újjáélesztett térvári búcsúnak. Hozzátette, a kápolnával emléket állítottak a múltnak, és példát mutatnak a jövőnek.

Az ünnepi szentmisét Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke, a dóm plébánosa mutatta be. A szentmise előtt Ferenczi Ferenc átadta a templom kulcsát Kondé Lajos atyának, aki megáldotta a kápolnát.

A remény forrása

Beszédében a plébános a remény fontosságát hangsúlyozta.

– Amikor ideérkeztem a kápolnához, úgy éreztem magam, mint amikor egy hosszú zarándokút végén valaki rátalál egy forrásra. Itt, Térváron, a történelmi magyar vidéken fakadt egy tápláló forrás. Ez reményt ad, és hirdeti, itt van az élő Isten. Európában úgy tűnik, nincs szükség templomokra, templomokat adnak el, rombolnak le. Hálásak lehetünk, hogy mi ismét építettünk, hiszen aki keresi Istent, annak az élete áldás lesz – fogalmazott. Azt mondta, a térváriak közössége keresi Istent, és kápolnájuk az erő, amely átsegít a mélyponton, a szeretet kiapadhatatlan forrása. A dóm plébánosa Jézus szavait idézve zárta a prédikációját: Ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok én is.

Az ünnepség után Ferenczi Ferenc polgármester emlékplakettet nyújtott át azoknak, akik a kápolna megvalósításáért sokat tettek, Kenderesi Andrásnak, Károsi Jánosnak és Kis Istvánnak. A deszki Bánát Táncegyüttes és a Kankalin Táncegyüttes hangulatos műsorral szórakoztatta a szép számú közönséget.

Forrás: delmagyar.hu